Χρειάστηκαν πάνω από τρία εικοσιτετράωρα, ατέλειωτες διαπραγματεύσεις και μια πολιτική κρίση που οδήγησε στον πλήρη εξευτελισμό των διαδικασιών για να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο αυτονόητο, την επιλογή του κ. Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αν είχε ερωτηθεί ένας απλός πολίτης, ο οποίος θα ήθελε βέβαια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, θα χρειαζόταν ασφαλώς λίγα λεπτά της ώρας για να καταλήξει στην ίδια απόφαση. Ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Όμως το πολιτικό μας σύστημα έχει από καιρό πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική.

Τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ ήθελαν έναν πρωθυπουργό στα μέτρα τους. Το ΠαΣοΚ για να μπορεί να ελέγχει τις εξελίξεις, μήπως πετύχει υπερβολικά κάποιος και ανατρέψει τις ισορροπίες της νέας εποχής. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, μια επιτυχημένη κυβέρνηση θα υπονόμευε το αίτημα της για πρόωρες εκλογές και στόχος της είναι, δεν το ξεχνά, η εξουσία πρωτίστως και δευτερευόντως όλα τα άλλα.

Τελικώς, επικράτησε η κοινή λογική. Έτσι το ερώτημα τώρα είναι αν η κυβέρνηση θα πετύχει ή αν και αυτή θα διαψεύσει τις έτσι κι αλλιώς υπερβολικές προσδοκίες με τις οποίες έχει φορτωθεί.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα βέβαια είναι ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος. Δεν είναι μόνο το διεθνές του κύρος που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ περισσότερο ότι είναι ένας πρωθυπουργός με ολοκληρωμένη άποψη για την οικονομική πολιτική και δεν θα περιοριστεί απλώς σε έναν δοτό κατάλογο μέτρων αλλά θα επιμείνει σε μια συνολική λύση με στόχο όχι μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και την ανάπτυξη.

Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται δυστυχώς παράγοντες που δύσκολα μπορεί να ελέγξει ο νέος πρωθυπουργός – ιδίως αν η στήριξη που θα του παρέχουν ΠαΣοΚ και ΝΔ αποδειχθεί λιγότερο ειλικρινής. Ο πρώτος, είναι η δημόσια διοίκηση που βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους παραλυσίας. Ο δεύτερος, είναι το ζήτημα της δημόσιας τάξης- όλη η καλή θέληση που τον συνοδεύει μπορεί να εξατμιστεί αν η Αθήνα καεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο τρίτος, τέλος, είναι η επικοινωνία. Ο κ. Παπαδήμος, σαν τεχνοκράτης, θα λέει – επιτέλους – τα πράγματα με το όνομά τους. Κι είναι βέβαιο ότι στα κανάλια θα περάσει αρχικά έναν μήνα του μέλιτος. Ο αρνητικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο προβάλλονται όλες οι ειδήσεις μπορεί τελικώς να καταστρέψει και την πιο πετυχημένη διακυβέρνηση.

Στη νέα του θέση με άλλα λόγια, εκτός από επιτυχημένος τεχνοκράτης ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να αποδειχθεί και αποτελεσματικός πολιτικός. Αν πετύχει, και κυρίως αν καταφέρει να εκτονώσει την κοινωνική ένταση, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μην εξαντλήσει την τετραετία!