Νέα εντυπωσιακή πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Την ώρα της προγραμματισμένης συνάντησης της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Νικολά Σαρκοζί αύριο στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Άγιο Όρος για να προσευχηθεί. Τα κύματα της προσευχής θα εκπέμπονται από το Πρωτάτο. Την εθνική προσπάθεια θα ενισχύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα παρευρίσκεται στις Καρυές, ενώ εκπρόσωποι τριών γενεών «νεοπαπανδρεϊκών» θα προσευχηθούν μαζί με τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον κ. Κ. Σπηλιόπουλο (φίλο από το ηρωικό 1981), τον κ. Π. Μπεγλίτη (δίπλα στον Γιώργο από τα ‘90s) και το νέο «πουλέν» για το fin de siecle κ. Άγγελο Τόλκα. Επισήμως, η αιτία της συναντήσεως είναι τα εικοσάχρονα του Πατριάρχη στον οικουμενικό θρόνο.

**

Ευχάριστη έκπληξη για τον κ. Αντ. Σαμαρά το δείπνο με αντιεισαγγελείς στην ταβέρνα «Το καντούνι» την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Πέρασαν αρκετές ημέρες και δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή στον Τύπο. Σημειώνω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν συνοδευόταν από κανένα στέλεχος της ΝΔ. Το συμπέρασμα είναι ότι οι αντιεισαγγελείς ανήκουν στις σπάνιες εξαιρέσεις ανθρώπων που δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των εμπιστευτικών συζητήσεων στις οποίες έχουν συμμετάσχει. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να αντικαταστήσει τον πρωινό καφέ ή αργότερα να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο με δικαστικούς, αλλά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

**

Προχωρεί ο έλεγχος των επιδομάτων προνοίας σε άτομα με εικονική αναπηρία. Στο υπουργείο έχουν εντοπίσει περιοχή της Στερεάς Ελλάδας όπου δύο επιτροπές για τη διαπίστωση αναπηρίας είχαν κατά ένα περίεργο τρόπο υπερβολικό φόρτο εργασίας. Κανονικές φάμπρικες, πληρώνονταν (κάτω από το τραπέζι) για να εκδίδουν συντάξεις και επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Τι πρόκειται να γίνει; Στοιχηματίζω ότι θα γίνει κάποιο «θαύμα» και οι υπεύθυνοι, αντί να πληρώσουν θα γλιτώσουν….

**

Υπουργικό συμβούλιο τριών ταχυτήτων θεωρεί η τρόικα ότι διαθέτουμε, σύμφωνα με τα λόγια χαμηλόβαθμου εμπειρογνώμονα. Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται όσοι θέλουν, μπορούν και υλοποιούν. Σε αυτή τοποθετούνται οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου. Στη δεύτερη ταχύτητα όσοι λίγο θέλουν, λίγο μπορούν και λίγο υλοποιούν. Ξεχωρίζει εδώ ο κ. Γ. Κουτρουμάνης. Και στην τρίτη εκείνοι που δεν θέλουν, δεν μπορούν και δεν υλοποιούν με «κορυφαίους» τους κκ. Δ. Ρέππα και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Δεν γνωρίζω αν έχει δίκιο ο εμπειρογνώμονας που έκανε τις αξιολογήσεις και έχω πολλές αμφιβολίες για την ορθότητά τους καθώς σε μερικές περιπτώσεις οι λάθος υπουργοί βρίσκονται στις λάθος κατηγορίες. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι υπουργοί με τα καμώματα και τις αδυναμίες τους έχουν γίνει ο περίγελος της τρόικας που τους βαθμολογεί σαν να πρόκειται για μαθητές δημοτικού.