Τι γίνεται με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου; Υπενθυμίζω ότι οι άνθρωποι του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα συνειδητοποίησαν με φρίκη πριν από ένα μήνα ότι το δημοσιονομικό όφελος από τις μέχρι σήμερα καταργήσεις οργανισμών ήταν… 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ίσως ζαλίστηκαν όταν σκέφτηκαν ότι, παρά τις σχετικές παραινέσεις και την επιμονή του κ. Θ. Πάγκαλου, χρειάζονται 100 χρόνια μέχρι το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος να επιτύχει δημοσιονομικό όφελος ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, όπως με διαβεβαιώνει πληροφοριοδότης μου, στην τρέχουσα επίσκεψη της τρόικας το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα και σχετικός κατάλογος θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, στην αντιπροεδρία ολοκληρώνεται η κατάρτιση λίστας με περίπου 180 ερευνητικά κέντρα! Τα περισσότερα είναι ερευνητικά κέντρα χωρίς ουσιαστικό ερευνητικό αντικείμενο, που όμως χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Μου λένε ότι θα καταργηθούν τα περισσότερα από αυτά, αν και καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι, αφού η ικανότητα επιβίωσης του κράτους και των παραρτημάτων του είναι πολύ μεγαλύτερη των δεινοσαύρων.

**

Επέστρεψε ανανεωμένη από την Πόλη του Φωτός και του ρομαντισμού χθες το βράδυ η κυρία Λούκα Κατσέλη, όπου θυμήθηκε τα παλιά, συμμετέχοντας στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ. Θυμίζω ότι η Λούκα ήταν επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ ως το 2007, όταν εγκατέλειψε το Παρίσι, εξελέγη βουλευτής του ΠαΣοΚ και ανέλαβε τομεάρχης επί των Οικονομικών. Τις τελευταίες μέρες η υπουργός Απασχόλησης έκανε συναντήσεις με ομολόγους της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η είδηση είναι η… «απογραφή των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας» μέσω Παρισιού.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ θα αποστείλει τρεις ομάδες εργασίας στην Ελλάδα που θα «εγκατασταθούν» στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Απασχόλησης και θα συμβάλλουν στην απογραφή όσων λαμβάνουν επιδόματα και άλλες οικονομικές ενισχύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλυφθούν οι «ευκατάστατοι της πρόνοιας» (δηλαδή όσοι εισπράττουν πολλά επιδόματα…) και θα επιτευχθεί εξορθολογισμός των δαπανών. Ανάλογη πρόταση ανακοίνωσε προ εβδομάδων ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, όταν ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας για την Πρόνοια. Πέραν λοιπόν της τρόικας, θα έχουμε και τον ΟΟΣΑ να συνδράμει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, κάτι που ωστόσο προβλέπεται στο Μνημόνιο. Συμπέρασμα; Ποτέ τόσοι πολλοί διεθνείς οργανισμοί δεν ασχολήθηκαν με μια προβληματική χώρα. Γιατί λοιπόν να ασχοληθούμε εμείς;

**

Δεν είναι μόνο η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη που αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική όταν κρίνει ότι απειλείται το περιβάλλον. Μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος έσπευσε χθες και ο κ. Κρίτωνας Αρσένης. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ με την αγέρωχη κώμη και τα οικολογικά T-shirts αντέδρασε στην πληροφορία ότι επίκεινται σήμερα ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την τουριστική κατοικία. Ο κ. Αρσένης, σε συσκέψεις με συνεργάτες του εμφανίστηκε ανήσυχος για την προοπτική κατασκευής τουριστικών κατοικιών και μικρών χωριών εκτός σχεδίου μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ. «Δεν θέλουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε τουριστική Ντίσνεϋλαντ», είπε ο ευρωβουλευτής. Κακώς βέβαια ανησυχεί, αφού το πιθανότερο είναι ότι οι ανακοινώσεις περί τουριστικής κατοικίας να ακολουθήσουν άλλα παραδείγματα οικιστικής ανάπτυξης, όπως π.χ. η αξιοποίηση του Ελληνικού, και να μείνει εσαεί στα χαρτιά.

**

Το Ζάππειο ΙΙ, δηλαδή η επικαιροποίηση των προτάσεων οικονομικής πολιτικής της ΝΔ προσδιορίστηκε τελικώς για τις 12 Μαΐου, αλλά εκείνο που δεν έχει προσδιοριστεί είναι η «κεντρική ιδέα» και η «μεγάλη δέσμευση» που υποτίθεται ότι θα μείνει στο λαϊκό υποσυνείδητο μετά από την εκδήλωση. Προ εβδομάδων, πρώτος είχα αποκαλύψει ότι η «κεντρική δέσμευση-βόμβα» ήταν η … επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε μερικές ημέρες αργότερα ο οικονομικός γκουρού της ΝΔ κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο χρόνος όμως τρέχει γρήγορα και φθείρει τις καινοτομίες. Σήμερα, μετά από τόση κουβέντα για αναδιάρθρωση, ακόμα και «ξύρισμα του χρέους», η πρόταση Λαζαρίδη μοιάζει πολύ «πασέ», ακόμα και το υπουργείο Οικονομικών άφησε να εννοηθεί δημοσίως ότι θα διεκδικήσει προσεχώς μια συνολική επιμήκυνση.

Αναζητείται λοιπόν μια νέα ιδέα-βόμβα στις απόρρητες συσκέψεις της Λεωφόρου Συγγρού. Και μου λένε ότι κερδίζει έδαφος μια βαρύγδουπη δέσμευση για «ενιαίο φόρο», δηλαδή για επιβολή φόρου 15% ή 18% σε όλους ανεξαιρέτως επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα. Υποτίθεται ότι αυτό το μέτρο θα αρέσει στην αγορά, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (αφού κανείς δεν θα ρισκάρει να κρύψει φόρους για ένα 15%) και ταυτόχρονα θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Δεν ξέρω αν τελικώς θα δεσμευτεί για flat tax 15% κ. Αντ. Σαμαράς αφού υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τον ενιαίο φόρο θα καταρρεύσουν εντελώς τα έσοδα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι πρώτος έριξε την ιδέα με δημόσια παρέμβασή του πριν από 1 μήνα ο κ. Ι. Παπαθανασίου.