Ο κ. Ι. Διώτης, τοποθετήθηκε νέος Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, έπειτα από πρόταση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνω ότι ο κ. Διώτης ήταν μέχρι χθες Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στο οποίο είχε ακολουθήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη (και συνέταξε μαζί με τον καθηγητή κ. Μπαρτζώκα τον νέο επενδυτικό νόμο που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα).

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προβληματίστηκε πολύ για το ποιος θα ήταν ο κατάλληλος να αντικαταστήσει τον κ. Ι. Καπελέρη στον ΣΔΟΕ (ο οποίος με τη σειρά του αντικατέστησε τον κ. Δ. Γεωργακόπουλο στη θέση του γενικού Γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων). Κυβερνητικές πηγές που κινούνται ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούσαν σε συνεργάτη μου ότι μετά τον κ. Καπελέρη ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας δεύτερος εφοριακός που να εμπνέει στην κυβέρνηση την ίδια εμπιστοσύνη…

Έτσι επικράτησε η άποψη ότι έπρεπε να τοποθετηθεί κάποιος «εκτός συστήματος» του υπουργείου Οικονομικών. Όπερ και εγένετο. Το γεγονός ότι κ. Διώτης ήταν προ δεκαετίας αντιεισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας δεν διέφυγε από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη δράση του κατά της «17Ν». Χρειαζόταν λοιπόν ο πιο γνωστός δικαστικός με αντιτρομοκρατική δράση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα; Θα φανεί από το αποτέλεσμα. Πάντως οι εφοριακοί δεν έκαναν πάρτι μόλις άκουσαν για «Διώτη στο ΣΔΟΕ», ασφαλώς γιατί περίμεναν να τοποθετηθεί κάποιος «δικός τους».

Και όμως αποδείχθηκε ότι υπάρχει μέλλον στην πολιτική ακόμα και μετά από μια μακρά θητεία στον κλειστό κύκλο της κυβέρνηση Καραμανλή. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Βαληνάκης εξελέγη χθεςστις Βρυξέλλες, μετά από πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Β. Μάρτενς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών που ίδρυσε το ΕΛΚ.Παράλληλα, ανέλαβε μέλος της ολιγομελούς ομάδας, που συντάσσει το Νέο Πρόγραμμα του ΕΛΚ, και το οποίο τα 48 κόμματα-μέλη του θα κληθούν να ψηφίσουν στο Συνέδριο του 2012. Προβλέπω παραινέσεις για την επανίδρυση του κράτους και άλλα ένδοξα.

**

Η τιμή της βενζίνης κοντεύει να φτάσει στα 2 ευρώ το λίτρο και γι’ αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να αποφύγουν την ανάφλεξη του πληθωρισμού, ετοιμάζονται για δραστικές λύσεις. Κυκλοφορούσε χθες η πληροφορία σε κυβερνητικά γραφεία ότι σήμερα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ανακοινώσει πλαφόν στα καύσιμα, ίσως κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον ανταγωνισμό στις 11.30. Δεν ξέρω αν θα γίνει και σε ποια έκταση, αλλά σίγουρα δεν είναι κακή ιδέα μια μικρή επιστροφή στο σοσιαλιστικό παρελθόν του ελέγχου των τιμών.

**

«Έξω πάει καλά» η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη πολιτική καριέρα στο εξωτερικό. Η Ντόρα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη όπου θα μιλήσει για τα ευρωπαϊκά σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Μελετών. Θυμίζω ότι μέλος του Ινστιτούτου ήταν ο Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος πριν πεθάνει ζήτησε να αντικατασταθεί από την κυρία Μπακογιάννη, όπως και έγινε.

Η κυρία Μπακογιάννη γνωρίζει βέβαια ότι όλα αυτά λίγη σημασία έχουν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Στη «Συμμαχία» επείγονται να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για το συνέδριο του κόμματος γιατί «βλέπουν εκλογές» τον Ιούνιο. Υπενθυμίζω ότι η Ντόρα, τηρώντας τα προσχήματα, έχει δηλώσει ότι είναι «προσωρινή πρόεδρος» αφού πρόεδρο θα εκλέξει το συνέδριο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται… συνωστισμός υποψηφιοτήτων.

**

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη για όψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο Μέγαρο Μαξίμου έμειναν με τον Πρωθυπουργό και συνέχισαν τη συζήτηση ως αργά το απόγευμα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος. Τι έλεγαν; Οι συνομιλίες δεν διέρρευσαν. Αλλά όλοι προεξοφλούν ότι αναφέρονταν στο υγιές τραπεζικό σύστημα, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην ταχύτατη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους…

**

Το open.gov, η πλατφόρμα ανοιχτής διαβούλευσης της κυβέρνησης θα συμβάλει και στην προσπάθεια εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στο open.gov όλα τα έγγραφα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια σεισμικών μελετών. Όσοι θέλουν λοιπόν θα μπορούν να προτείνουν τρόπους για να ανακαλυφθεί γρηγορότερα πετρέλαιο και αέριο στο Αιγαίο.

Τονίζω ότι ο κ. Μανιάτης επέστρεψε χθες από τη Νορβηγία όπου είχε επαφές με υπουργούς και παράγοντες της νορβηγικής κυβέρνησης με σκοπό την καλύτερη μελέτη του «νορβηγικού μοντέλου» αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Θυμίζω ότι η Νορβηγία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και τα έσοδα από αυτά επενδύονται σε ασφαλείς επενδύσεις σε όλο τον κόσμο με σκοπό να υποστηρίξουν το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η ίδια στρατηγική, λέει ο κ. Μανιάτης, πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Πράκτοράς μου πάντως με πληροφορεί ότι η επίσκεψη του κ. Μανιάτη δεν είχε μόνο στόχο την επιμόρφωση στο νορβηγικό μοντέλο, αλλά και την προετοιμασία επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Όσλο στο επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί η προσδοκία στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί (αργά ή γρήγορα) να γίνει «Νορβηγία του Νότου». Πολύ σωστά κάνει ο κ. Παπανδρέου και σχεδιάζει ένα τέτοιο ταξίδι (αν η πληροφορία είναι σωστή) αφού κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μύθους…