Για δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα ο κ. Γ. Παπανδρέου παραθέρισε στο ξενοδοχείο «Μπρατσέρα» στην Ύδρα. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ αφού ένας χρόνος μπορεί να ισοδυναμεί ακόμα και με αιώνα στην πολιτική. Καταρχάς εφέτος οι θερμοκρασίες ήταν απαγορευτικές για το άθλημα του κανό, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να παραμείνει τον περισσότερο χρόνο εντός του ξενοδοχείου απασχολημένος με το λάπτοπ του. Για την ιστορία, πέρυσι ο κ. Παπανδρέου έβγαινε πολύ νωρίς με το κανό και στη συνέχεια επέστρεφε για πρωινό που δεν περιελάμβανε τίποτα περισσότερο από δύο ακτινίδια. Επιπλέον, η φρουρά του ήταν πολύ ενισχυμένη εφέτος, σχεδόν η διπλάσια σε αριθμό αστυνομικών. Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν έγινε δεκτός με ευμενή διάθεση (ή έστω με ευγενική σιωπή) απ’ όλους τους διαμένοντες στην «Μπρατσέρα», αφού εις εξ’ αυτών του μίλησε ενοχλημένος για την πολιτική που ακολουθείται. Ενοχλημένος μπορεί να ήταν ο εν λόγω, αλλά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρωθυπουργό αποδεικνύει ότι μάλλον δεν συγκαταλέγεται στους … «μη προνομιούχους». Ωστόσο, αυτή η λεπτομέρεια μάλλον του διέφυγε…

**

Ένα αιώνα υπηρεσίας στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό συμπληρώνει εφέτος το Θωρηκτό-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ». Το «Γ. Αβέρωφ» καθελκύστηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας στις 12 Μαρτίου 1910 και από τον Σεπτέμβριο 1911, ήτοι 100 ολόκληρα χρόνια, φέρει την ελληνική σημαία. Μπορεί το ιστορικό πλοίο να παροπλίστηκε το 1952, ωστόσο παρέμεινε και παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο των ελληνικών αγώνων και της ναυτοσύνης των Ελλήνων. Αυτή την ιστορική συμβολή του «Γ. Αβέρωφ» θέλει να αναδείξει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ιδιαιτέρα προβληματισμένος για το εάν θα πρέπει να δοθεί η καθιερωμένη δεξίωση επί του Θωρηκτού. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού τα «πάρτι» στο πλοίο – σύμβολο πρέπει να σταματήσουν, ακόμη και εάν αφορούν εκδηλώσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις για το θέμα δεν έχουν ακόμη παρθεί. Ομοίως, φήμες που φέρουν την ηγεσία του υπουργείου να εκδίδει εγκύκλιο για το savoir vivre στις δεξιώσεις επί του Θωρηκτού κρίνονται ως ανυπόστατες.

**

Έγραψα την Κυριακή ότι ο κ. Δ. Ρέππας βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Θεούς του Ολύμπου εξαιτίας της απόφασης της διοίκησης του ΗΣΑΠ να επιχωματώσει και να καλύψει αρχαίο βωμό, τμήμα της ευρύτερης περιοχής ναού που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες συντήρησης των γραμμών στο τμήμα Μοναστηράκι – Θησείο. Πιστοί του Δωδεκάθεου προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο με αίτημα να σταματήσουν τα έργα κατάχωσης. Τα έργα σταμάτησαν μετά τις 15 Απριλίου διότι οι πιστοί είχαν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου – έπειτα από προσφυγή του ΗΣΑΠ, της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο και των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών – ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Τα έργα θα συνεχιστούν και ο βωμός θα σκεπαστεί με χώμα, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι ενοχλεί τους Έλληνες Θεούς αφού με αυτό τον τρόπο ο βωμός θα διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι σε περίπτωση που αποδιδόταν στην «τουριστική βιομηχανία».

**

Υπάρχουν και ευχάριστα νέα. «Συνθήκες ημιαργίας» επικράτησαν χθες στα περισσότερα υπουργεία, προφανώς γιατί οι λύσεις όλων των προβλημάτων έχουν δρομολογηθεί. Οι περισσότεροι υπουργοί προσήλθαν βεβαίως στα γραφεία τους, αλλά αντιμετώπισαν την Τρίτη του Πάσχα ως «Ημέρα Προσαρμογής» μετά από τις διακοπές. Κυβερνητικός παρατηρούσε χθες μιλώντας σε συνεργάτη μου ότι δεν οργανώθηκε καμία σοβαρή κυβερνητική σύσκεψη, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, δείγμα ότι ο περίφημος συντονισμός του κυβερνητικού έργου δεν επηρεάστηκε από την Ανάσταση και παραμένει εν’ υπνώσει. Εν τω μεταξύ το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο βρίσκεται «στον αέρα» αφού δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τις σοβαρές περικοπές (παρά μόνο για το γενικό περίγραμμα) και οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν στα χαρτιά. Ευτυχώς δηλαδή που η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα (το τεχνικό τμήμα) την επόμενη εβδομάδα για να «τρέξει» η κυβερνητική μηχανή.

**

Το υπουργείο Οικονομικών ήταν εξαίρεση στο παραπάνω κλίμα, αλλά κι αυτό συνέβη μόνον επειδή η Eurostat αποφάσισε να δώσει χθες στην κυκλοφορία το ποσοστό του ελλείμματος (10,5%) και όχι σήμερα. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επιστρέψει από την Σέριφο και βρισκόταν στο γραφείο του επιχειρώντας να βάλει σε τάξη έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται ήδη εκτός στόχων περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα γίνουν οι απαιτούμενες εξοικονομήσεις χωρίς «οριζόντιες περικοπές»; Πληροφοριοδότης μου επιμένει ότι σημαντικό τμήμα της εξοικονόμησης θα επιτευχθεί μέσα από την δραστική μείωση των προσλήψεων νέων συμβασιούχων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι νέοι συμβασιούχοι του 2011 θα είναι 60.000 με ετήσιο κόστος μισθοδοσίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν θα εκπλαγώ αν τελικώς προσληφθούν λιγότεροι από τους μισούς …