Το Διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικό εργαλείο. Αρκεί να ξέρεις να το χειριστείς, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν πατήσει παταγωδώς. Πριν από μερικούς μήνες κάποιοι σκανδαλιάρηδες πιτσιρικάδες μπήκαν σε ένα φόρουμ οπαδών της Αρσεναλ και ανάρτησαν μια είδηση από εφημερίδα της Μολδαβίας, σύμφωνα με την οποία ο προπονητής των «Κανονιέρηδων» κ. Αρσέν Βενγκέρ παρακολουθούσε έναν θαυματουργό 16χρονο ποδοσφαιριστή. Εφτιαξαν το προφίλ του παίκτη στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδια Wikipedia, όπου αναφερόταν μάλιστα ότι πιτσιρικάς είχε αγωνιστεί μερικά λεπτά σε ένα φιλικό της Εθνικής Μολδαβίας και… περίμεναν.

Δεν άργησαν να εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα για το νέο ταλέντο που εντόπισε ο κ. Βενγκέρ με αποκορύφωμα ένα αφιέρωμα των έγκυρων «Times» του Λονδίνου, το οποίο συμπεριέλαβε τον άγνωστο Μολδαβό στα 30 σημαντικότερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Λεπτομέρεια; Ο ποδοσφαιριστής δεν υπήρχε πουθενά, παρά μόνο στη φαντασία των δαιμόνιων χρηστών του διαδικτύου που εξέθεσαν την προχειρότητα της σύγχρονης δημοσιογραφίας…

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτέλεσε και η πρόσφατη «μετάφραση» των δηλώσεων του γερμανού διεθνούς τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό «Bunte» τόνισε ότι «οι ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να απελευθερωθούν από το βάρος τους. Να το δηλώσουν. Ο κόσμος θα το ξεπεράσει πολύ σύντομα».

Απολαύστε το πώς λειτούργησε το… χαλασμένο τηλέφωνο: Η εφημερίδα «La Voz» της Αργεντινής κυκλοφόρησε με τίτλο «Γερμανός τερματοφύλακας παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος σπάζοντας χρόνια σιωπή για τις προτιμήσεις του». Η «Todo Noticias» είχε διαφορετική προσέγγιση: «Ο τερματοφύλακας δημοσιοποίησε την ιδιαιτερότητά του και πέταξε ένα βάρος από τις πλάτες του», ενώ η «ΑΒC» σημείωσε: «Ομοφυλόφιλος τερματοφύλακας ζητάει από τους ποδοσφαιριστές να απελευθερωθούν όπως εκείνος»…

Και η ευφάνταστη «Trome» κιτρίνισε ακόμη περισσότερο εμπλέκοντας το όνομα του διάσημου τραγουδιστή Ρίκι Μάρτιν: «Επιτέλους, το ποδόσφαιρο απέκτησε τον δικό του Ρίκι Μάρτιν».
Συμπέρασμα; Όταν μοναδικό εργαλείο είναι η προχειρότητα τότε η υπερπληροφόρηση έχει χειρότερα αποτελέσματα από την μη πληροφόρηση…