Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ένα (τρίτο) πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνει μιλώντας στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Για ολόκληρο το επόμενο έτος δεν έχουμε επιπρόσθετη ανάγκη για χρήματα» συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως όλη αυτή η σεναριολογία είναι πρόωρη. «Τα χρήματα από τους πιστωτές τελειώνουν τον επόμενο Ιούλιο και τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση. Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν είναι ακόμη βέβαιο» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι να «προσεγγίσει» τις διεθνείς αγορές -από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010- κάτι που θα απέκλειε την ανάγκη για κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015.

«Υπάρχει πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να απευθυνθούμε ξανά στις αγορές, με δεδομένο ότι έχουμε εκπληρώσει δύο συνθήκες, την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικό ρυθμό ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο αρνείται να αναφερθεί στην πιθανότητα να υπάρξει «κούρεμα» στους επίσημους πιστωτές, αλλά μιλάει και με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι σίγουρα θετικές. Τα έσοδα αυξάνονται και η ύφεση μοιάζει να υποχωρεί» λέει κάνοντας αναφορά στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση 37% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2012. «Εάν είμαστε τυχεροί και συνεχίσουμε έτσι για τους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί τις προσδοκίες» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε άνοιξε το θέμα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Δεν ξέρω».