Σε καλό κλίμα και με εμφανή τα σημάδια αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου η πρώτη πενταμερής συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr , στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών, της Ενωσης Τραπεζών και , φυσκά, της τρόικας, για πρώτη φορά φάνηκε να αντιστρέφεται το κλίμα.

Τόσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσο – και κυρίως – της τρόικας φάνηκαν να αποδέχονται κατ΄αρχήν την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων, δεδομένου ότι, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η κατάσταση για την οικονομία είναι δυναμική και όχι στατική, Δηλαδή, οι εκτιμήσεις ότι τα 2 στα 10 δάνεια έχουν «κοκκινήσει» ισχύει σήμερα, αλλά δεν είναι βέβαιαο ότι θα ισχύει σε τρείς ή σε έξι μήνες. Είναι προφανής ο κίνδυνος της επιδείνωσης.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η αναγκαιότητα να διατηρηθούν «ζωντανά» τα ενυπόθηκα δάνεια που σήμερα είναι ενημερωμένα, είναι αδήρρητος. Ετσι οι εκτιμήσεις που διαχέονται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα επιβαρυνθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 3 δισ. ευρώ δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα κοστίσουν στην ανακεφαλαιοποίηση ούτε ένα δισ. ευρώ.

Τις κυβερνητικές εκτιμήσεις φαίνεται να ενστερνίζεται κατ΄αρχήν η τρόικα, η οποία, όμως, έθεσε την ύπαρξη συγκεκριμένων ασφαλιστικών δικλείδων για να μην υπάρξει κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το θετικό κλίμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί και εντός τωνβ αμέσωνς επομένων ημερών, δε δέυτερη σύσκεψη, παρόμοιας σύνθεσης, μόπου πρόκειται να παρουσιασθούν ,. υπό την μορφή ρυθμίσεων, οι δικλείδες της τρόϊκας.