Την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ) κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014, σε έκθεσή του που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας.

Το ποσό αυτό κρίνει ότι πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Ως γνωστόν δε η Ελλάδα τους τρόπους και τα μέσα μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει τα ποσά αυτά καλείται να τα «αποκαλύψει» μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς το ΔΝΤ προετοιμάζει για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Ειδικότερα, σε έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναφέρεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, κρίνει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στην ίδια παράγραφο της έκθεσης το ΔΝΤ -που έχει απανειλημμένως αναγνωρίσει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί- επαναμβάνει ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε νέα εμπόδια στην ανάκαμψη, σημαίνει ότι στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ειδική μνεία, προφανώς για να καταδείξει το περιθώριο περικοπών που υπάρχει στην Ελλάδα, κάνει το ΔΝΤ στις κοινωνικές παροχές τις οποίες χαρακτηρίζει σύνθετες, άνισα κατανεμένες και χωρίς στόχευση, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολος και τονίζει ότι θα απαιτήσει σύνθετη προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση.

Η έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά, εδώ