Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2012 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες ενός άτυπου διαγωνισμού για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) αλλά και για την κατά 100% θυγατρική της ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τους συμβούλους UBS, Rothschild και Alpha Bank.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι η ανοδική πορεία των μεγεθών των δύο εταιρειών καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο τις πρώτες ημέρες του 2012 κυμάνθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για την Ελλάδα.
Παράλληλα, υπάρχει συμφωνία των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου με 65% και των Ελληνικών Πετρελαίων με 35% να διερευνήσουν τη δυνατότητα πώλησης από κοινού των μετοχών τους στην εταιρεία, ενώ πλέον και με νομοθετική ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα η ΔΕΣΦΑ να πωληθεί είτε ξεχωριστά, είτε πακέτο με τη ΔΕΠΑ.
Ετσι, προς αυτή την κατεύθυνση οι σύμβουλοι προσεγγίζουν αλλά και δέχονται προτάσεις από επίδοξους μνηστήρες με τελικό σκοπό την κατάρτιση μιας short list που θα προκύψει από αυτό το τριπλό (αυτόνομα ΔΕΠΑ ή ΔΕΣΦΑ ή και οι δύο μαζί) άτυπο και μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που χτύπησαν την πόρτα των συμβούλων φαίνεται να είναι επενδυτικά funds που μπορεί να έχουν χρήματα αλλά η φύση των εργασιών των δύο εταιρειών προκαλεί δεύτερες σκέψεις στους υπεύθυνους του διαγωνισμού.
Και αυτό γιατί η ΔΕΠΑ εισάγει και είναι ο βασικός χονδρέμπορος φυσικού αερίου στην Ελλάδα με πελάτες τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και τις τρεις ΕΠΑ (δίκτυο λιανικής) που καλύπτουν οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, ενώ η ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται όλη την υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα).
Ουσιαστικά δηλαδή, τυχόν πώληση των δύο εταιρειών θα καταστήσουν ένα επενδυτικό fund σε κυρίαρχο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και των υποδομών στο φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν πως τα συμβόλαια της ΔΕΠΑ με Ρώσους, Αζέρους και Αλγερινούς αλλά και η μακροχρόνια σχέση της με τη ΔΕΗ θα προσελκύσουν μεγάλους παίκτες του κλάδου όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Ιβάνοβιτς Μεντβέντεφ δήλωσε πως η εταιρεία του θα ενδιαφερθεί για τη ΔΕΠΑ, όταν το ελληνικό δημόσιο προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 η ΔΕΠΑ εμφάνισε αύξηση κερδών 86,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010 ως απόρροια της αυξημένης κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 129,3 εκατ. ευρώ έναντι 69,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ, περιλαμβάνονται και τα κέρδη της 100% θυγατρικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ. Η κερδοφορία της τελευταίας το εξάμηνο ανήλθε σε 51,1 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας το ύψος της κερδοφορίας του για όλο το 2010 (52,7 εκατ. ευρώ).
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα με προέλευση τη ΔΕΠΑ και ανεξάρτητους εισαγωγείς, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. κυβικά μέτρα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, οι οποίες καλύπτουν πλέον άνω του 30% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικού.
Η ΔΕΠΑ αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται σε μεγάλα έργα που θα αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, όπως το σύστημα αγωγών ITGI (Αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας) και ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB.