Υπηρέτησε με συνέπεια την ελληνική εκπαίδευση, την παιδαγωγική επιστήμη και το Πανεπιστήμιο από πολλές θέσεις. Ως Διευθυντής του τομέα Παιδαγωγικής, ως Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Κοσμήτορας και ως Αντιπρύτανης, ο ομότιμος καθηγητής, Αντώνιος Δανασσής Αφεντάκης δεν άφησε μόνο επιστημονικό έργο, αλλά και την κληρονομιά ενός μεγάλου δασκάλου.
Το σεβαστό δάσκαλο, λοιπόν, αλλά και τον αγαπητό συνάδελφο τίμησε πριν από λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τελετών του ιστορικού κτιρίου της λεωφόρου Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές αλλά και φοιτητές πλημμύρισαν το χώρο εκείνη τη βραδιά για να τιμήσουν τον Αντώνιο Δανασσή Αφεντάκη.

«Η χάρη θέλει αντίχαρη» είναι ο δηλωτικός τίτλος του τόμου που εκδόθηκε και επιδόθηκε εκείνη τη βραδιά στον καθηγητή για να εκφραστεί «η τιμή και η ευγνωμοσύνη» του τομέα Παιδαγωγικής και του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας «και να μείνει η γραπτή μαρτυρία της αναγνώρισης της προσφοράς του».

Την επίδοση του τόμου που έγινε στον κ. Δανασσή – Αφεντάκη από τον Πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, κ. Γεώργιο Σπανό, προλόγισαν πανεπιστημιακοί, καθηγητές και συνάδελφοι του τιμώμενου, ο οποίος πήρε το λόγο τελευταίος για να καταγράψει τους σταθμούς της πορείας του και να ευχαριστήσει με βαθιά συγκίνηση όσους είχαν αυτή την πρωτοβουλία.

«Αγάπησα τους φοιτητές μου διότι πιστεύω στην αποστολή του εκπαιδευτικού να ξεδιπλώσει τον δυναμισμό του μαθητή του», ανέφερε ο κ. Αφεντάκης στη δική του ομιλία με την οποία έκλεισε η βραδιά.