Το μεγάλο αμάρτημα του Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου, δυνητικός συνυποψήφιός του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές και αδιαμφισβήτητος πολέμιός του, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα. Πολύ περισσότερο από τον Ερντογάν. Και αυτό είναι στην ουσία το «αμάρτημά» του

Οπως ακριβώς είχε απολέσει και ο ίδιος το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, είχε καθαιρεθεί από δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και είχε φυλακιστεί το 1999 από το βαθύ κεμαλικό κράτος, καθώς δικαστήριο τον είχε καταδικάσει για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφυλάσσει την ίδια αντιμετώπιση στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ειρωνεία της τύχης;

Διαβάστε επίσης: Νέες απειλές Ερντογάν: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει αν η Ελλάδα συνεχίσει τα ίδια

Τότε ο Ερντογάν κατείχε την πρώτη θέση στην καρδιά των Τούρκων. Σήμερα ο Ιμάμογλου, δυνητικός συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές και αδιαμφισβήτητος πολέμιός του, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα. Πολύ περισσότερο από τον Ερντογάν. Και αυτό είναι στην ουσία το «αμάρτημά» του. Ο Ιμάμογλου προέρχεται μεν από ένα κοσμικό πολιτικό υπόβαθρο, όμως μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, διατηρεί δεσμούς με εθνικιστές πολιτικούς και έχει διείσδυση στους Κούρδους.

Απειλή για τον Ερντογάν

Κοντολογίς, είναι η πιο σοβαρή απειλή για τον τούρκο πρόεδρο. Απέδειξε άλλωστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης ότι μπορεί να νικήσει το κόμμα του Ερντογάν. Επικράτησε του πρώην πρωθυπουργού και υποψηφίου με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρά τις προσπάθειες των «κρατικών θεσμών» να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Ακόμη και μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων και την επαναληπτική ψηφοφορία, ο Ιμάμογλου κατάφερε να κερδίσει με ευρύτερη νίκη τη δημαρχία μιας και το εκλογικό σώμα κινητοποιήθηκε εντυπωσιακά. Ηταν μια ταπεινωτική ήττα για το κόμμα του Ερντογάν, την οποία ο τούρκος πρόεδρος δεν του συγχώρεσε ποτέ.

Πρόκειται για μια «αδιανόητη, παράνομη πολιτική απόφαση, μια εκδικητική τιμωρία εξαιτίας της επιτυχίας μου» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ιμάμογλου για την καταδίκη που του επέβαλε το τουρκικό δικαστήριο. Σύσσωμος ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για άλλη μια κατάφωρη επίθεση του Ερντογάν στη δημοκρατία, με δεδομένο ότι το δικαστήριο που αποφάσισε τη φυλάκιση και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του νυν δημάρχου Κωνσταντινούπολης υπακούει στη θέληση του τούρκου προέδρου. Πλήθος αντιδράσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δικαιοσύνη και πολιτική

«Εάν (η ποινή) επιβεβαιωθεί μετά την έφεση (που θα ασκήσει ο Ιμάμογλου), θα σημάνει άλλο ένα τεράστιο πλήγμα στην αρχιτεκτονική του κράτους δικαίου της Τουρκίας» έγραψε στο Twitter ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην απεσταλμένος της ΕΕ στην Τουρκία και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe. Στην ίδια πλατφόρμα, ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, έκανε λόγο για μια «πολύ λυπηρή μέρα» προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη στην Τουρκία βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση και χρησιμοποιείται κατάφωρα για πολιτικούς σκοπούς».

Τα μηνύματα που στέλνει ο τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να παραμερίσει τον Ιμάμογλου από το προσκήνιο είναι ξεκάθαρα: ότι μπορεί να διαμορφώνει κατά το δοκούν το Δίκαιο προκειμένου να μην μπορεί κανείς να του στερήσει την εξουσία, ότι καμία αντιπολίτευση, κανένας αντίπαλος δεν έχει το δικαίωμα να μην αποδέχεται τη δική του νομιμότητα και ότι αυτός είναι ο απόλυτος, αδιαμφισβήτητος και ισόβιος άρχων της Τουρκίας.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι η απόφαση του Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η δημοφιλία του Ιμάμογλου θα δημιουργήσει ένα κύμα περισσότερων υποστηρικτών, ανοίγοντάς του τον δρόμο για να γίνει εκείνος ο κοινός υποψήφιος της – αποτελούμενης από έξι κόμματα – αντιπολιτευόμενης συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές. Θέση την οποία είχε σχεδόν εξασφαλίσει μέχρι πρότινος ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματους (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο κόμβο αερίου θέλει τη Θράκη ο Ερντογάν

Η πληγή της οικονομίας

Μετά τις εξελίξεις ωστόσο ο τελευταίος «ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιέσεις προκειμένου να παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να στηρίξει τον Ιμάμογλου» εκτιμά ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής του οίκου γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Προς το παρόν, παραμένει ασαφές αν ο ίδιος ο Ιμάμογλου θα θελήσει και κυρίως, αν θα μπορέσει να το πράξει, με δεδομένο ότι οι αρχές πιθανότατα θα κινηθούν εντυπωσιακά γρήγορα προκειμένου να τον βγάλουν από τη μέση.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Ιουνίου θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση του τούρκου προέδρου στην πολυετή παραμονή του στην εξουσία. Και τούτο διότι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει είναι μεγάλα, με σοβαρότερο την ανοιχτή πληγή της οικονομίας. Η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με την πλειονότητα του τουρκικού λαού να μην μπορεί να σηκώσει τα βάρη του δυσβάσταχτου κόστους διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, τα οικονομικά σκάνδαλα που αγγίζουν τα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος ενδέχεται να βρεθούν –  μαζί με τον ίδιο -, όπως λένε αναλυτές, στη φυλακή αν χάσει την εξουσία. Πιο ηχηρή από τις πλείστες υποθέσεις διαφθοράς είναι η παράνομη διακίνηση πετρελαίου από την Τουρκία προς το Ιράν – κατά παράβαση των κυρώσεων της Δύσης προς την Τεχεράνη – στην οποία εμπλέκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Info

  • Η δικαστική απόφαση που καταδικάζει τον Εκρέμ Ιμάμογλου σε δύο έτη, επτά μήνες, δεκαπέντε ημέρες και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων είναι πρωτόδικη. Αφορά δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, χαρακτηρίζοντας «ηλίθιους» τα μέλη της εκλογικής επιτροπής και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν ακυρώσει την πρώτη του εκλογή στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Κεμάλ Πολάτ, ο Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση.
  • Για «συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία» έκανε λόγο ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ενώ το State Department ανέφερε ότι η «άδικη καταδίκη Ιμάμογλου δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».
  • Η πολυπληθής συγκέντρωση συμπαράστασης των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Ιμάμογλου δείχνει ότι οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δεν θα δεχτούν εύκολα την καταδικαστική απόφαση και πως η χώρα εισέρχεται σε τροχιά οξύτατης προεκλογικής πόλωσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.