Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη: «Η φωνή του καλλιτέχνη είναι το έργο του»

Η διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός μιλάει για τη νέα της έκθεση στην Αθήνα, για τις πηγές της έμπνευσής της και για τους ανθρώπους που την καθόρισαν.

Μοιάζει αεικίνητη, ένα παλλόμενο πνεύμα. Προσηνής και γοητευτική, η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη είναι η ζωγράφος που «πάτησε γκάζι» στη διεθνή εικαστική σκηνή και την κατέκτησε απεικονίζοντας το ξέσπασμα της κίνησης μέσα από μια πανηγυρική έκρηξη καθαρών χρωμάτων. Η ζωγράφος των δέντρων και της φύσης, των αγωνιστικών αυτοκινήτων της F1 – τα παρατηρούσε με σπουδή ήδη τη δεκαετία του ’80 όταν «δραπέτευε» από την ηρεμία της Φλωρεντίας όπου σπούδαζε στο κοσμοπολίτικο Μόντε Κάρλο -, των γερανών, της Νέας Υόρκης, αλλά και των αθλητών – δεν είναι τυχαίο ότι το 2002 η Αθλητική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών τής απένειμε τον τίτλο «Sport Artist of the Year», ενώ το έργο της «The Downhill Skier» έγινε μία από τις επίσημες αφίσες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι – έχει εκθέσει έργα της σε χώρους όπως το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης, το Μουσείο Τέχνης Jintai της Κίνας, το Μουσείο ASAMA της Αμερικανικής Ακαδημίας Αθλητισμού στην Αλαμπάμα και η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, του υπουργού των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, μητέρα δύο παιδιών, προσωπική φίλη της Μελίνας, τη μία ημέρα μπορεί να συνομιλεί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό ή να μιλάει στα Ηνωμένα Εθνη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου της «Ολυμπιακή Εκεχειρία», και την άλλη να καταφεύγει στο ησυχαστήριό της στην Ερέτρια. Σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται για μια νέα έκθεση, στον Χώρο Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ, από κοινού με τη vοτιοκορεατικής καταγωγής καλλιτέχνιδα Γιούμι Χόγκαν, σύζυγο του κυβερνήτη του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, o οποίος θα δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης στις 31 Οκτωβρίου (αργότερα µάλιστα η έκθεση θα ταξιδέψει στο Mέριλαντ). Τα αγαπημένα της αγωνιστικά μπαίνουν στην άκρη – κάποτε ο Ζαν Τοντ, τότε ισχυρός άνδρας της Ferrari, της είχε πει ότι τόσο είναι παθιασµένος µε την τέχνη της όσο εκείνη µε τη Ferrari και τους αγώνες – και οι δύο γυναίκες ζωγράφοι πραγματεύονται το θέμα της φύσης και του περιβάλλοντος. Το φλέγον δηλαδή ζήτημα της εποχής μας.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.