«Η κρίση του κορωνοϊού εισάγει έναν χρήσιμο φόβο, τη συναίσθηση των ορίων μας»

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μιλάει για το πώς διαμορφώνει τον παγκόσμιο χάρτη η πανδημία, τα νέα γεωπολιτικά παιχνίδια, την ΕΕ και τις ισορροπίες στην Ελλάδα

Στη Γαλλία και στο Παρίσι, η δύσκολη εποχή που βιώνουμε δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες τη διπλή της όψη: τις τραγικές απώλειες και τη θλίψη από τη μια πλευρά, τον σπόρο που αναγεννά μια περίφημη κουλτούρα από την άλλη. Εκείνη ακριβώς την κουλτούρα που έκανε την πόλη τον καθρέφτη μιας διαρκούς «άνοιξης». «Η αδιαφορία της μεγαλούπολης έχει αντικατασταθεί από ένα πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης» λέει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γιώργος Πρεβελάκης, περιγράφοντας στο «Βήμα» τη ζωή του στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες. Οι εικόνες στην πόλη τού θυμίζουν τη φοιτητική του ζωή, θυμάται την ελπίδα για ένα αύριο συλλογικών αποφάσεων, επαινεί την Ελλάδα για τις κινήσεις της στη διαχείριση της κρίσης και θυμίζει ότι οι κρίσεις φέρνουν αλλαγές. «Η ανάδυση του σύγχρονου κράτους στη Δύση δεν είναι άσχετη με την επιδημία πανώλης τον 14ο αιώνα» λέει ο κ. Πρεβελάκης. «Η πολεοδομία και οι σοσιαλιστικές ιδέες γεννήθηκαν στην Ευρώπη της βιομηχανικής επανάστασης, μετά τις σαρωτικές επιδημίες οι οποίες οφείλονταν στις άθλιες βιοτικές συνθήκες των προλεταρίων» θυμίζει. «Με την τρέχουσα υγειονομική κρίση βιώνουμε μια μεγάλη ιστορική καμπή, ανάλογη με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι θα ακολουθήσει; Στην έκκληση του «Βήματος» να γίνει ένας μάντης και να σχεδιάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αποδέχεται την πρόκληση. Και ιδού τι απαντάει:

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.