Εξήντα χρόνια «Γυμνοί στον ήλιο»

Μια αναδρομή στην κλασική ταινία του Ρενέ Κλεμάν που έκανε σταρ τον Αλέν Ντελόν, με αφορμή την επετειακή επιστροφή της στις θερινές αίθουσες

Απτόητος παρά την αποτυχία της ταινίας του «Το αντάλλαγμα της ντροπής», ο γάλλος σκηνοθέτης Ρενέ Κλεμάν, εν έτει 1959, έδειξε για πρώτη φορά ενδιαφέρον απέναντι στο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ». Με το μεγάλο βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος που είχε κερδίσει, το βιβλίο είχε κάνει αρκετό θόρυβο στη Γαλλία, οπότε η ιδέα μιας κινηματογραφικής διασκευής του μεταφέρθηκε στον Κλεμάν. Εχοντας όμως στα χέρια του αρκετά ανολοκλήρωτα σενάρια, εκείνος φάνηκε αρχικώς διστακτικός.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο «Αγνωστος του εξπρές» (Strangers in a train), το πρώτο μυθιστόρημα της Χάισμιθ, είχε μεταφερθεί επιτυχημένα στο σινεμά από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κλεμάν προχώρησε τελικά στο σχέδιο γοητευμένος όπως θα παραδεχόταν αργότερα «από την αμφισημία και μια ατμόσφαιρα ανησυχίας που απέπνεε αυτό το μυθιστόρημα».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.