ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Πρίγκιπας Moulay Hassan: Ποιος είναι ο διάδοχος του μαροκινού θρόνου

Πρίγκιπας Moulay Hassan: Ποιος είναι ο διάδοχος του μαροκινού θρόνου 1
Getty

Γεννημένος στις 8 Μαΐου 2003, πρωτότοκος γιος του βασιλιά Mohammed VI και της πριγκίπισσας Lalla Salma, μεγάλωσε με τον θρόνο ως δεδομένο προνόμιο. Ήδη από την ηλικία των τριών ετών συνόδευε τον πατέρα του στη Διεθνή Αγροτική Έκθεση του Μαρόκου.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο διάδοχος του θρόνου του Μαρόκου, Moulay Hassan, ανήκει ήδη στη σπάνια κατηγορία των γαλαζοαίματων που δεν «προετοιμάζονται» απλώς για τον ρόλο τους, αλλά τον ασκούν από πολύ νωρίς, με μια άνεση που συχνά αιφνιδιάζει ακόμη και τους πιο έμπειρους παρατηρητές της διεθνούς διπλωματίας. Από την παρουσία του δίπλα σε προσωπικότητες όπως η πριγκίπισσα Charlene του Μονακό, ο πρίγκιπας William και η βασίλισσα Mary της Δανίας στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, μέχρι τη στιγμή που απένειμε τρόπαιο στο Longines Global Champions Tour, ντυμένος με ένα κομψό ριγέ κοστούμι, η δημόσια διαδρομή του θυμίζει σχεδόν εντατικό σεμινάριο διεθνούς κύρους. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: ποιος είναι πραγματικά ο Moulay Hassan;

Γεννημένος στις 8 Μαΐου 2003, πρωτότοκος γιος του βασιλιά Mohammed VI και της πριγκίπισσας Lalla Salma, μεγάλωσε με τον θρόνο ως δεδομένο προνόμιο. Ήδη από την ηλικία των τριών ετών συνόδευε τον πατέρα του στη Διεθνή Αγροτική Έκθεση του Μαρόκου. Όπως θυμόταν καλεσμένος της εκδήλωσης στο JeuneAfrique, «όπως κάθε μικρό αγόρι, όταν έβλεπε αγελάδες, πρόβατα και άλλα ζώα, ήθελε να πλησιάσει». Και ο Mohammed VI, «παρασυρμένος από τη ζωντάνια του παιδιού του, εγκατέλειψε τη διαδρομή που όριζε το κόκκινο χαλί».

Μέχρι το 2017, ο διάδοχος του μαροκινού θρόνου είχε ήδη εξοικειωθεί με τα διπλωματικά πρωτόκολλα. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, έγινε ο νεότερος συμμετέχων στη Σύνοδο One Planet στη Γαλλία, ποζάροντας δίπλα στον πρόεδρο Emmanuel Macron και την πρώτη κυρία Brigitte Macron. Το 2019, αποδείχθηκε κομβικό έτος για τον νεαρό πρίγκιπα. Τον Φεβρουάριο επέστρεψε στο Παρίσι για να εκπροσωπήσει τον πατέρα του στην κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Jacques Chirac, παρουσία της πολιτικής και βασιλικής ελίτ της χώρας, ενώ παρέστη και σε επίσημο γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων με το ζεύγος Macron. Τον ίδιο μήνα απέτισε φόρο τιμής στον Henri d’Orléans, κόμη των Παρισίων, ενώ λίγο αργότερα υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan Markle κατά την επίσημη επίσκεψή τους στο Μαρόκο. Είχε, άλλωστε, ήδη συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο, συμμετέχοντας στην τελετή υποδοχής του κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα στη χώρα.

Η φυσική του άνεση ανάμεσα σε αρχηγούς κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών δεν πέρασε απαρατήρητη. Δημοσιογράφοι μιλούν για μια σχεδόν έμφυτη κομψότητα: η El Mundo σημείωνε ότι «σπάνια έχουμε δει ένα μικρό αγόρι να διαχειρίζεται βασιλιάδες και αρχηγούς κρατών με τόση ευκολία και θάρρος», ενώ η South China Morning Post τον χαρακτήριζε «προορισμένο για σπουδαία πράγματα».

Η ζωή ενός μελλοντικού βασιλιά, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις επίσημες υποχρεώσεις. Στα δέκα του χρόνια, ο πατέρας του τού χάρισε το πρώτο του πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ σήμερα φέρεται να μετακινείται με ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream G650 αξίας 67,4 εκατομμυρίων δολαρίων, εξοπλισμένο με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας κόστους 20 εκατομμυρίων. Περιγράφεται ως μάλλον συνεσταλμένος, με ενδιαφέροντα που περιλαμβάνουν την κολύμβηση, το μπάσκετ, το σκι και το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι είναι φίλαθλος της Μπαρτσελόνα– μια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αμηχανία όταν, σε ηλικία μόλις 11 ετών, απένειμε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2014.

Πρίγκιπας Moulay Hassan: Ποιος είναι ο διάδοχος του μαροκινού θρόνου 2
Getty

Παρακάτω, ένα στιγμιότυπο του πρίγκιπα από το γήπεδο, κατά τον αγώνα του Μαρόκου εναντίον της Νιγηρίας στο φετινό Copa Africa.

Σε αντίθεση με τον Mohammed VI, γνωστό για την αγάπη του στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τα jet skis, ο Moulay Hassan φαίνεται να έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Πατέρας και γιος, ωστόσο, μοιράζονται ένα κοινό πάθος: την ιππασία. Ο βασιλιάς του Μαρόκου επιβλέπει προσωπικά την εκπαίδευση του γιου του, και, σύμφωνα με το Paris Match, ο διάδοχος είναι «ένας γιος που ακούει τις συμβουλές του πατέρα του».

Η πρώιμη εξοικείωση με τη δημόσια σφαίρα αποτελεί, άλλωστε, οικογενειακή παράδοση. Ο Mohammed VI εκφώνησε την πρώτη του δημόσια ομιλία σε ηλικία οκτώ ετών και, στα δέκα, εκπροσώπησε τον πατέρα του, Hassan II – από τον οποίο πήρε το όνομά του ο σημερινός διάδοχος – στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Georges Pompidou το 1974.

Πρίγκιπας Moulay Hassan: Ποιος είναι ο διάδοχος του μαροκινού θρόνου 3
Getty

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πορεία της μικρότερης αδελφής του, της πριγκίπισσας Lalla Khadija του Μαρόκου, για την οποία θα βρείτε ένα αναλυτικό αφιέρωμα στο GRACE. Γεννημένη το 2007 και μεγαλωμένη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της. Πολύγλωσση, σε ηλικία 12 ετών υποδέχθηκε τον βασιλιά Felipe και τη βασίλισσα Letizia της Ισπανίας κατά την επίσημη επίσκεψή τους στο Μαρόκο τον Φεβρουάριο του 2019. Έναν μήνα αργότερα, εντυπωσίασε το κοινό καλωσορίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο, φορώντας ένα κεντητό μπλε καφτάνι, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέλαβε την πρώτη της αυτόνομη δημόσια υποχρέωση, εγκαινιάζοντας ένα νέο ενυδρείο στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο του Ραμπάτ, σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι γαλαζοαίματοι ενηλικιώνονται – από την πριγκίπισσα Ingrid Alexandra, μελλοντική βασίλισσα της Νορβηγίας, έως τον James, κόμη του Wessex – γίνεται σαφές ότι η επόμενη γενιά μοναρχών δεν στερείται ούτε προετοιμασίας ούτε αυτοπεποίθησης. Στην περίπτωση του Moulay Hassan, το μέλλον μοιάζει προδιαγεγραμμένο.


Από την τάξη στη Βουλή: Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης

Τι σημαίνει να έχεις υπάρξει δασκάλα πριν γίνεις Υπουργός Παιδείας; Η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δεν μιλά ως επαγγελματίας πολιτικός αλλά ως εκπαιδευτικός που έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες, έχει δουλέψει παράλληλα σε διαφορετικά σχολεία για να συμπληρώσει το ωράριο της, έχει κάνει μάθημα σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών, δυνατοτήτων και κοινωνικού στάτους.


READ MORE

Exit mobile version