Η χορεύτρια και χορογράφος Εύα Σταυρογιάννη που μαθήτευσε από τα 13 της χρόνια δίπλα στη Μάγια Πλισέτσκαγια στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας και χόρεψε για τα Μπολσόι μας περιγράφει πώς από την αυστηρότητα, την πειθαρχία και τις κακουχίες, για να φτάσει την τελειότητα, αποφασίζει να γυρίσει στην Ελλάδα και με την ομάδα της “Indak Dance Co” να δημιουργεί παραστάσεις, ταινίες και performances που εξετάζουν τη σεξουαλική, ψυχολογική ή και λεκτική βία που υφίστανται οι άνθρωποι και πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες και τις συνέπειές της σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Πότε κάνεις τα πρώτα βήματα του χορού;
Εμένα η ζωή μου ξεκίνησε με τη ρυθμική γυμναστική. Εκεί ξεκίνησα και μπήκα στο πρωταθλητισμό οπότε είχα ήδη σαν παιδί την νοοτροπία του να υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Και είναι αρκετά απαιτητικό, πόσο μάλλον για ένα παιδί να του επιβάλλεις αυτή τη συνθήκη. Εγώ θυμάμαι πάντα ότι έβλεπα τα παιδιά στο δημοτικό ας πούμε, πηγαίναν από πάρτι σε πάρτι, έτρωγαν ό,τι ήθελαν. Εγώ δεν το είχα αυτό.
Οι περισσότερες φίλες μου ήταν μέσα από τον πρωταθλητισμό οπότε εκεί ήταν και το αποκούμπι. Δηλαδή εντάξει ούτε εγώ μπορώ να φάω ούτε εσύ μπορείς να φας ωραία, ας το ζήσουμε μαζί.
Οι γονείς μου ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικοί. Μου έλεγαν πάντα, θα κάνεις αυτό που σου αρέσει αλλά θα είσαι η καλύτερη.