ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Frenemies: Γιατί οι αμφίθυμες σχέσεις είναι πιο καταστροφικές για την υγεία σου, ακόμη και από τις τοξικές

Frenemies: Γιατί οι αμφίθυμες σχέσεις είναι πιο καταστροφικές για την υγεία σου, ακόμη και από τις τοξικές 1
@Pexels

Τι γίνεται, όταν ένα κοντινό μας πρόσωπο μάς προκαλεί έντονα θετικά συναισθήματα, αλλά και έντονα αρνητικά συναισθήματα;

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ξέρεις τι είναι χειρότερο από μια τοξική σχέση; Μια αμφίθυμη σχέση. Και αν συνεχίσεις να διαβάζεις, θα καταλάβεις ακριβώς τον λόγο που οι αμφίθυμες σχέσεις φαίνεται να προκαλούν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας και κατ’ επέκταση στην υγεία μας.

Τι είναι οι αμφίθυμες σχέσεις ή τα πρόσωπα που έχουν γίνει πια γνωστά ως «frenemies»;

Frenemies: Γιατί οι αμφίθυμες σχέσεις είναι πιο καταστροφικές για την υγεία σου, ακόμη και από τις τοξικές 2
@Pexels

Είναι εκείνες οι σχέσεις που λειτουργούν σε ένα «γκρίζο πεδίο». Είναι δηλαδή ένας σύντροφος για παράδειγμα που ναι μεν είναι δοτικός, αλλά ταυτόχρονα ανταγωνιστικός. Είναι ο φίλος που σου προσφέρει ζεστασιά και κατανόηση, αλλά αυτά τα δυο έρχονται μαζί με κριτική, ζήλεια ή απόρριψη.

Με λίγα λόγια, είναι οι άνθρωποι που μας προσφέρουν δυο εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις. Από τη μια, κάτι θετικό και από την άλλη, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό.

Γιατί οι αμφίθυμες σχέσεις είναι περισσότερο βλαβερές;

Είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλο μας να διαχειρίζεται ξεκάθαρες απειλές. Όπως επίσης και να αναγνωρίζει πότε βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πότε όχι. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που υπάρχουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά συναισθήματα, όπως όταν έχεις έναν «frenemy»;

Η κατάσταση αυτή, μπορεί να πυροδοτήσει την απόκρισή μας στο στρες και μας βάζει σε μια παρατεταμένη εγρήγορση. Δηλαδή σε ένα διαρκές άγχος και σε μια κατάσταση που ξεκινάμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, τα όσα νιώθει, ή να βρισκόμαστε συνεχώς μπερδεμένοι και «χαμένοι».

Μια «γκρίζα κατάσταση» μπορεί να είναι πιο επιζήμια τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική μας υγεία. Παραδόξως, οι συναντήσεις με άτομα που μας προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα οδηγούν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς από ό,τι οι συναντήσεις με άτομα για τα οποία έχουμε ξεκάθαρα αρνητικά συναισθήματα.

Επίσης, οι αμφίθυμες σχέσεις έχουν συνδεθεί με συναισθήματα κατάθλιψης και μειωμένης ικανότητας διαχείρισης του στρες.

Frenemies: Γιατί οι αμφίθυμες σχέσεις είναι πιο καταστροφικές για την υγεία σου, ακόμη και από τις τοξικές 3
@Pexels

Γιατί είναι ακόμη πιο τοξικές οι αμφίθυμες σχέσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αβεβαιότητα που φέρνουν αυτές «γκρίζες συναισθηματικά σχέσεις», προκαλούν περισσότερη σύγχυση στην ψυχολογία ατόμου, καθώς πέρα από την αβεβαιότητα που μας βάζει σε εγρήγορση, υπάρχει και ένας κύκλος διαρκούς ανησυχίας, υποθέσεων και δεύτερων σκέψεων που οδηγούν στην υπερανάλυση και την εξάντληση.

Ακόμη είναι πολύ πιο εύκολο να μας επηρεάσουν βαθιά, καθώς είναι μεγάλο το πλήγμα που δεχόμαστε από ανθρώπους που κάποιες φορές μας έχουν προκαλέσει έντονη χαρά ή ικανοποίηση. Η απογοήτευση και η στεναχώρια σε μια αμφίθυμη σχέση, μπορεί να είναι μεγαλύτερη, από ότι σε μια κατάσταση που γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι είναι τοξική.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ