Συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές ενημερωτικών video, δρώμενα και ομιλίες για την σχολική βία και τον εκφοβισμό… Σήμερα είναι η μέρα που, αν είσαι γονέας, φροντιστής, θεία, νονά ή αγαπημένο, τέλος πάντων, πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού αποκλείεται να μην συζητήσεις, στην επιστροφή από το σχολείο, για κάποια δράση αφιερωμένη στο σημαντικό αυτό θέμα, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά -και όχι μόνο. Δικαίως, μια και η σωρεία περιστατικών βίας και εκφοβισμού από ανήλικους που έρχονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική…
Ένα στα τρία παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνει πως έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό (bullying) ενώ φαίνεται πως το φαινόμενο αυτό αφορά περισσότερο κορίτσια, φτωχά παιδιά και παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Τί όμως μπορούμε να κάνουμε προληπτικά και τί πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό το θέμα που τόσο μας πονά; Ας δούμε παρακάτω κάποιες σημαντικές πληροφορίες.
Κρατάμε τον δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί μας πάντα ανοιχτό
Οι συζητήσεις με το παιδί μας για τους φίλους και τις παρέες του από πολύ τρυφερή ηλικία μας βοηθά να διατηρήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας ανοιχτούς. Είναι πολύ καθησυχαστικό και για τα ίδια τα παιδιά να γνωρίζουν ότι ενδιαφερόμαστε για όσα κάνουν και για όσα τα απασχολούν και ότι είμαστε πάντα εκεί για να τα στηρίζουμε.
Τα ενθαρρύνουμε πάντα να μιλάνε για το πώς πήγε η μέρα τους κάνοντας κυρίως ανοιχτές ερωτήσεις (δηλαδή ερωτήσεις που δεν απαντώνται με ένα απλό ναι ή όχι και ευνοούν μια πιο εκτενή απάντηση με περισσότερες πληροφορίες). Μπορούμε π.χ. να τα ρωτήσουμε: “Τί συνέβη σήμερα που ήταν καλό;” “Μήπως συνέβη κάτι που σε ενόχλησε;” “Τί σου αρέσει πιο πολύ σχετικά με το σχολείο; Τί δεν σου αρέσει;” “Πώς ήταν η επιστροφή με το σχολικό;” κλπ. Βοηθά πάντα επίσης να οργανώνουμε συναντήσεις με τους μικρούς τους φίλους ώστε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να παρατηρήσουμε τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού μας με τους συνομηλίκους του.
Μπορούμε επίσης να τους μιλήσουμε ανοιχτά για το bullying και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ενώ είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να μας μιλούν με ειλικρίνεια, γνωρίζοντας ότι είμαστε εκεί να τα βοηθήσουμε αν προκύψουν ζητήματα σχετικά με αυτό. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να τους κάνουμε ερωτήσεις όπως: “Τι σημαίνει bullying για εσένα;” “Πώς νιώθεις όταν βλέπεις άλλα παιδιά να βιώνουν κάτι τέτοιο;” “Θα προσπαθούσες να βοηθήσεις κάποιο παιδάκι που έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού; Με ποιον τρόπο;”, “Τι πιστεύεις ότι θα μπορούσα να κάνω εγώ ως γονιός για να σταματήσω το bullying;”.