Η Ρώμη μετρά αντίστροφα. Στις 7 Μαΐου, 135 Καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα, για να εκλέξουν τον επόμενο Ποντίφικα, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες του Βατικανού, σε ένα τελετουργικό που μοιάζει περισσότερο με ιστορικό θρίλερ παρά με σύγχρονη διαδικασία, ξεκινά το νέο κονκλάβιο — μία από τις πιο μυστικές κι αυστηρά ελεγχόμενες ψηφοφορίες στον κόσμο. Κι όμως, ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία αυτής της διαδικασίας είναι... το φαγητό.
Το κονκλάβιο ως θεσμός 750 χρόνων
Ο θεσμός του κονκλαβίου καθιερώθηκε το 1274 από τον Πάπα Γρηγόριο Ι΄, μετά από ένα εκλογικό αδιέξοδο που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια. Έκτοτε, οι Καρδινάλιοι καλούνται να εκλέξουν τον Ποντίφικα υπό απόλυτη απομόνωση, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς κινητά, χωρίς πρόσβαση σε ΜΜΕ ή ίντερνετ — με μόνη εξαίρεση τον διάσημο καπνό που αναγγέλλει την έκβαση της ψηφοφορίας. Η λέξη «κονκλάβιο» από το λατινικό cum clave («με κλειδί»), σήμαινε ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τον χώρο του Κονκλαβίου χωρίς έλεγχο.
Πέραν από την απομόνωση, προβλέπονται επίσης αυστηροί κανόνες σίτισης. Γιατί όπου υπάρχει ανθρώπινη πείνα, υπάρχει και ανθρώπινη φύση — και μαζί της, ο κίνδυνος της ίντριγκας. Από τα πρώτα κιόλας κονκλάβια, υπήρχε ο φόβος πως κάποιος μπορεί να στείλει μυστικά μηνύματα κρυμμένα μέσα σε ολόκληρα κοτόπουλα, πίτες ή ραβιόλια. Άλλωστε, όπως αποδεικνύει η ιστορία, η κουζίνα είναι συχνά πιο πολιτική από την κάλπη.


