ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Γιώργος Μαζωνάκης: Μήνυση εναντίον της οικογένειάς του για τον εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο

Γιώργος Μαζωνάκης: Μήνυση εναντίον της οικογένειάς του για τον εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο 1
NDP Photo

Με χαμόγελο αλλά αποφασισμένος, ο Γιώργος Μαζωνάκης εμφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/09) στην Ευελπίδων. Ο γνωστός καλλιτέχνης κατέθεσε μήνυση εναντίον των μελών της οικογένειάς του και μίας φίλης τους, για τον –όπως υποστηρίζει– παράνομο εγκλεισμό του στο Δρομοκαΐτειο.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση: ο δημοφιλής τραγουδιστής αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της ίδιας του της οικογένειας, καταγγέλλοντας ότι βρέθηκε ακούσια κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική χωρίς λόγο και χωρίς τη θέλησή του. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες, ο Μαζωνάκης εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ήρεμος, χαμογελαστός και αποφασισμένος να αναδείξει όχι μόνο την προσωπική του υπόθεση, αλλά και ένα γενικότερο πρόβλημα: τις αστοχίες του θεσμού της ακούσιας νοσηλείας στην Ελλάδα.

Η άφιξη στην Ευελπίδων

Ο Γιώργος Μαζωνάκης έφτασε στα δικαστήρια χαμογελαστός, χαιρέτησε τους εκπροσώπους του Τύπου και μίλησε ανοιχτά για τους λόγους που τον έφεραν εκεί. «Ήρθα να καταθέσω μήνυση για τον εγκλεισμό μου στο Δρομοκαΐτειο, παραμονή της Παναγίας. Και θα ασχοληθώ και με το θέμα της ακούσιας νοσηλείας, που στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται σωστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Μαζωνάκης: Μήνυση εναντίον της οικογένειάς του για τον εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο 2

Η μήνυση κατά της οικογένειας

Ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Γιώργος Μερκουλίδης, αποκάλυψε ότι η μήνυση στρέφεται εναντίον των φυσικών αυτουργών της υπόθεσης – δηλαδή των γονιών και των αδελφών του καλλιτέχνη, καθώς και μίας φίλης της οικογένειας. Οι κατηγορίες αφορούν «ψευδή κατάθεση» και «συκοφαντική δυσφήμιση». «Δεν θα στραφούμε εναντίον των γιατρών, παρότι υπήρξαν θέματα. Η υπόθεση αφορά τα ψευδή στοιχεία που οδήγησαν στον εγκλεισμό», υπογράμμισε ο συνήγορος.

Η προσωπική μάχη και το ευρύτερο ζήτημα

Ο ίδιος ο Μαζωνάκης έκανε σαφές ότι, πέρα από την προσωπική του υπόθεση, θέλει να αναδείξει τις δυσλειτουργίες της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας. Όπως τόνισε, «πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου για να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες» – μια αναφορά που αφήνει να εννοηθεί πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δημοσιότητά του για να στηρίξει όσους έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις.

Γιώργος Μαζωνάκης: Μήνυση εναντίον της οικογένειάς του για τον εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο 3

Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η χθεσινή μήνυση αποτελεί μόνο την αρχή. Θα ακολουθήσουν νέες μηνύσεις και αγωγές, καθώς –όπως είπε– «είναι τραγικό, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον πελάτη του «στεναχωρημένο, πικραμένο, αγανακτισμένο», αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένο να διεκδικήσει το δίκιο του.

Η υπόθεση Μαζωνάκη δεν αφορά μόνο έναν διάσημο τραγουδιστή, αλλά ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια της οικογενειακής μέριμνας, τα δικαιώματα των πολιτών και τις παθογένειες του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως οι δικαστικές εξελίξεις θα απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα, καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και την οικογένειά του μόλις ξεκίνησε.


Το επεισόδιο που πρέπει να ακούσεις οπωσδήποτε πριν τις γιορτές

Λίγο πριν τις γιορτές, η Ειρήνη και η Έλενα μιλούν ειλικρινά για την άτυπη (και τελικά αόρατη) πίεση της τέλειας χριστουγεννιάτικης εικόνας.


READ MORE

ΑΠΟΡΡΗΤΟ