Μετά από τις 3 προσπάθειες να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας, σήμερα η Μαρίν Λεπέν είναι η γυναίκα πίσω από τη γαλλική ακροδεξιά που κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και ακόμη και εάν δεν τα καταφέρει στο δεύτερο, θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας που απλώς δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως ο στόχος της είναι έτσι κι αλλιώς να γίνει πρόεδρος. Θα κάνει υπομονή μέχρι το 2027 όπου αν δεν εξαερωθεί η “μόδα” της ακροδεξιάς θα έχει εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χώρα της και την Ευρώπη. Ποια είναι όμως η Μαρίν Λεπέν;
Όσα ξεκίνησε ο πατέρας της
Η Μαρίν Λεπέν ήταν τεσσάρων ετών το 1972, τη χρονιά που ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί, ένας θορυβώδης πολιτικός με τάση για απαίσιους πνευματισμούς, έγινε πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Μετώπου για την Ένωση της Γαλλίας. Το Εθνικό Μέτωπο –αντικομμουνιστικό, αντιγκωλιστικό, κατά των οικονομικών, κατά της φορολογίας, κατά των μεταναστών, αντι-Ευρωπαϊκό– το κατοικούσαν ριζοσπάστες καθολικοί, μοναρχικοί, νοσταλγοί της αποικιοκρατίας, νεοφασίστες και άλλοι περιθωριακοί αντιδραστικοί. Την πρώτη δεκαετία της ύπαρξής του ξεχώριζε κυρίως για την ασημαντότητά του. Ο Ζαν-Μαρί κέρδισε το 0,74% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 1974.
Καταλάβαινε ότι αν επρόκειτο να μεγαλώσει το Εθνικό Μέτωπο, θα απαιτούσε έκθεση στον Τύπο, θετική ή αρνητική. Το 1982, αν και το κόμμα δεν είχε κερδίσει καμία εκλογή και μέτρησε μόνο μερικές χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ο Λεπέν έγραψε στον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν για να παραπονεθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης του αρνούνταν την προσοχή. Υπολογίζοντας ότι οποιαδήποτε άνοδος του Λεπέν θα σήμαινε αντίστοιχη πτώση των κομμάτων της παραδοσιακής δεξιάς, ο σοσιαλιστής Μιτεράν, έδωσε εντολή στα τρία κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας να δώσουν στο Εθνικό Μέτωπο περισσότερο χρόνο προβολής.
Ο Λεπέν έκανε την πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική εμφάνιση το 1984 και αμέσως καθιερώθηκε ως σόουμαν σε εθνικό επίπεδο. Είχε προσκληθεί να εμφανιστεί στο l’Heure de Vérité (Η Ώρα της Αλήθειας), ένα πολιτικό πρόγραμμα που, σε εκείνη την εποχή της σχετικής εμπιστοσύνης στην πολιτική και της περιορισμένης τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, προσέλκυσε εκατομμύρια επί εκατομμύρια τηλεθεατές. Η πρόσκληση όμως δημιούργησε συζητήσεις και αναταραχές καθώς διαδηλωτές και αστυνομικοί για να τους αναχαιτίσουν, συγκεντρώθηκαν έξω από το στούντιο.
Η εκπομπή ξεκίνησε με τον οικοδεσπότη να δίνει σύντομη διάλεξη στο Λεπέν. Αν και ήταν «περιθωριακός της πολιτικής σφαίρας», είπε ο οικοδεσπότης, ο Λεπέν ήταν ωστόσο «μέρος της πραγματικότητας της γαλλικής κοινωνίας». «Αυτό είναι γεγονός και γι’ αυτό σας προσκάλεσα σήμερα το βράδυ», είπε. «Αυτή η πρόσκληση, όπως γνωρίζετε, δεν αρέσει σε όλους». Ο Λεπέν χαμογέλασε. Η κόρη του Μαρίν Λεπέν ήταν τότε 15 ετών, ντυμένη με καπρί παντελόνι και γόβες, παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά του κοινού.
Ένας από τους συνεντευξιαζόμενους της εκπομπής, ένας ιδιαίτερα σβέλτος και αγέρωχος άνδρας με γκρι κοστούμι και γραβάτα, είχε έρθει οπλισμένος με πολλά αποσπάσματα αμφιβόλου γούστου, που αποδίδονταν στο Λεπέν ή στους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια, και ζήτησε από τo Λεπέν να τα σχολιάσει. Όπως ένας εισαγγελέας ανακρίνει μάρτυρα. Ένα σχόλιο, που αποδίδεται στο Λεπέν: «Όταν βλέπω τους Άραβες, με το τσαλακωμένο βλέμμα τους, αναρωτιέμαι αν δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός ντετερμινισμός στη δουλειά». Στο επίσημο λεξικό που χρησιμοποιούσε εδώ και καιρό, και το οποίο προσέδιδε ακόμη και στις πιο βίαιες ή εξωφρενικές δηλώσεις του ένα μοτίβο αβλαβούς επιστήμης, o Λεπέν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο.