Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία πραγματοποιείται η 3η Διεθνής Διάσκεψη του ΙΝΑΤ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να παρουσιάσει το ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο που φιλοδοξεί να εκφράσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Η εκδήλωση που γίνεται σήμερα στη Λευκωσία αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΛΑΣ επιχειρεί να εδραιωθεί ως η βασική δύναμη αντιπολίτευσης, προβάλλοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για τη χώρα.
Κεντρικός άξονας της συζήτησης θα είναι η αναζήτηση μιας νέας σύνθεσης ανάμεσα στα τρία ιδεολογικά ρεύματα που, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, συγκροτούν τη «πληθυντική Αριστερά»: τη σοσιαλδημοκρατία, τη ριζοσπαστική Αριστερά και την πολιτική οικολογία. Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει το κοινό έδαφος αυτής της σύνθεσης, καθώς εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.
Πικετί και Τσίπρας συζητούν για τον οικονομικό πατριωτισμό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του διεθνούς φήμης Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης Global Justice Report. Η έκθεση εστιάζει στις παγκόσμιες εισοδηματικές ανισότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο Πικετί θα συζητήσει τα ευρήματα της έρευνας με τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Ευγενία Φωτονιάτα, ενώ η συμμετοχή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της συμβολής του στη διαμόρφωση της έννοιας του «οικονομικού πατριωτισμού», που αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής πρότασης της ΕΛ.ΑΣ.
Η συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πικετί για το συγκεκριμένο πλαίσιο ξεκίνησε ήδη από το 2019 και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, ενώ η σχετική προβληματική αναπτύχθηκε περαιτέρω μέσα από τον διάλογο του Γάλλου οικονομολόγου με τον Αμερικανό φιλόσοφο Michael Sandel.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανταλλάξει απόψεις για το ίδιο ζήτημα τόσο με τον Sandel όσο και με τον Αμερικανό βουλευτή Ro Khanna, ο οποίος προβάλλεται ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του οικονομικού πατριωτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας
Σε μια περίοδο κατά την οποία η άνοδος της Ακροδεξιάς απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις δημοκρατικές δυνάμεις διεθνώς, η φετινή Διάσκεψη επιχειρεί να αναδείξει και το ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Μάγια Φερνάντες Αλιέντε, πρώην προέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Άμυνας της Χιλής, εγγονής του ιστορικού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Στις εργασίες της Διάσκεψης θα συμμετάσχουν ακόμη πολιτικές προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες και πολιτικές παραδόσεις, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, η πρώην δήμαρχος του Σαν Χουάν Κάρμεν Κρουζ, η Αργεντινή βουλευτής Μαρία Χιμένα Λόπεθ, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας Όντουν Χέρνινγκ και ο βουλευτής του γερμανικού SPD, Γιαν Ντίρεν.
Ανθρώπινα δικαιώματα και Γάζα
Ιδιαίτερη θέση στη φετινή διοργάνωση καταλαμβάνει η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στη Γάζα. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να αναδείξουν τις ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης, φιλοξενώντας εκπροσώπους από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ που έχουν ταχθεί υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης.
Μεταξύ αυτών είναι η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Rana Salman από την οργάνωση «Μαχητές για την Ειρήνη» και ο βραβευμένος Ισραηλινός δημοσιογράφος της Haaretz, Γκιντεόν Λεβί, ο οποίος έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και έχει ταχθεί υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης.
Ξεχωριστή στιγμή της Διάσκεψης αναμένεται να αποτελέσει η απονομή του Βραβείου Ειρήνης του ΙΝΑΤ σε εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στη Γάζα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο χειρουργός Χρίστος Γεωργάλας, συγγραφέας του βιβλίου «Ημερολόγιο της Γάζας». Τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί επίσης στην Ισραηλινή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Orly Noy για τη δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης.
Το Κυπριακό παραμένει στην ατζέντα
Το Κυπριακό αποτελεί έναν ακόμη βασικό θεματικό άξονα της Διάσκεψης. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η επιλογή της Κύπρου ως τόπου διεξαγωγής συνδέεται με την ανάγκη επανεκκίνησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά και με τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο σχετικό πάνελ θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Μεχμέτ Χαρμαντσί, ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης και η πρόεδρος του CTP, Sıla Usar İncirli.
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι διοργανωτές επιδιώκουν να αναδείξουν τη σημασία του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, σε μια περίοδο κατά την οποία το Κυπριακό επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο.
