Οι συνταγές της Μεγάλης Εβδομάδας: Η Μεγάλη Δευτέρα των λαχανικών

Γνωστοί μάγειρες και σεφ προτείνουν τις δικές τους αγαπημένες συνταγές για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί μια ιδανική αφορμή προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τρόπο δημιουργικό υλικά και πρώτες ύλες, πάντα με ένα πνεύμα μέτρου και ταπεινότητας. Το περιοδικό «Ελληνική Κουζίνα» μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες συνταγές γνωστών μαγείρων και σεφ για κάθε μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Για τη Μεγάλη Δευτέρα μαγειρεύουμε σαλάτα με ψητά κρεμμύδια (Καρολίνα Δωρίτη), σπανακοπιτάκια κανταΐφι (Γιώργος Τσούλης) και πατατοσαλάτα (Αργυρώ Μπαρμπαρήγου).

Σαλάτα με ψητά κρεμμύδια από την Καρολίνα Δωρίτη

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄ Χρόνος ψησίματος: 60΄ Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

6-7 μικρά κρεμμύδια

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

5-6 μικρές ελιές Καλαμών

½ κ.γ. ρίγανη

2 κ.σ. ξίδι

5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C τα κρεμμύδια ολόκληρα με τη φλούδα τους για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε αλάτι, μπόλικο πιπέρι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τις ελιές.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το λάδι με το ξίδι και περιχύνουμε τα υλικά της πιατέλας. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Σπανακοπιτάκια τυλιχτά με κανταΐφι από τον Γιώργο Τσούλη

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄ Χρόνος ψησίματος: 30΄ Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 10 τμχ.

400 γρ. φύλλο κανταΐφι

300 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση

250 ml γάλα πλήρες

25 γρ. βούτυρο

25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

700 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο

¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

100 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Ε.π. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, πάνω και κάτω αντίσταση.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε το δυόσμο και με τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ μέχρι να δέσει.

Ενσωματώνουμε στην κρέμα το σπανάκι με τα μυρωδικά και τη φέτα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Ανοίγουμε σε ένα μπολ με τα χέρια το κανταΐφι να διαχωριστούν οι ίνες και το περιχύνουμε με 200 γρ. λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.

Σύνθεση

Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δέκα ίσα μέρη και τα απλώνουμε ορθογώνια στο πάγκο εργασίας. Βάζουμε στο καθένα από 1 κ.σ. γέμιση, τυλίγουμε το σπανακοπιτάκι και το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σπανακοπιτάκια. Στο τέλος, περιχύνουμε τα πιτάκια στο ταψί με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρουμε ζεστά.

Baby πατάτες λεμονάτες με κρεμμύδι τουρσί από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄  Χρόνος μαγειρέματος: 20΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

500 γρ. πατάτες baby

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 ραπανάκια σε φέτες

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. κάπαρη

Αλάτι, πιπέρι

Για το κρεμμύδι τουρσί

1 κόκκινο άνυδρο ξερό κρεμμύδι

2 κ.σ. ξίδι από κόκκινα σταφύλια

½ κ.σ. αλάτι

½ κ.σ. ζάχαρη επιλογής μας

Νερό ζεστό

3-4 κόκκους πιπεριού (προαιρετικά)

Λίγο σιναπόσπορο (προαιρετικά)

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες ή ροδέλες. Το βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο σκεύος με καπάκι. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι πίκλες κρεμμυδιού από το υγρό. Αν θέλουμε έξτρα άρωμα, ρίχνουμε στο βάζο κόκκους πιπεριού ή σιναπόσπορο και λίγο άνηθο.

Σφραγίζουμε το βάζο με το καπάκι του και το ανακινούμε δυνατά να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το τουρσί να σταθεί για 30 λεπτά και να κρυώσει σιγά σιγά. Με αυτήν τη διαδικασία, το κρεμμύδι γίνεται κόκκινο, μαλακώνει ελαφρώς και αποκτά γλυκόξινη γεύση.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στη μέση όσο είναι ζεστές και τις σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, την κάπαρη το λεμόνι λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες όσο είναι ζεστές και ανακατεύουμε να το απορροφήσουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα ραπανάκια και το κρεμμύδι τουρσί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.