Aρση ασυλίας για Γεωργούλη – Σπυράκη αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το σχετικό αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλετή Αλέξη Γεωργούλη είχαν διατυπώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Βελγικές Αρχές κατόπιν καταγγελίας σε βάρος του, για βιασμό που τελέσθηκε πριν από τρία χρόνια.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε, σήμερα, Τετάρτη, 01-06-2023, υπέρ της άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη   αλλά και της Μαρίας Σπυράκη.

Οσον αφορά την περίπτωση Γεωργούλη το σχετικό αίτημα είχαν διατυπώσει η Βελγικές Αρχές μετά από καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό, πριν από τρία χρόνια.

Κατά την ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη με 408 ψήφους υπέρ, 150 κατά, 48 αποχές.

Η ευρωβουλευτής κυρία Σπυράκη ελέγχεται για απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η ίδια είχε δηλώσει: «δεν κρύφτηκα πίσω από την ασυλία μου. Ζήτησα επίσπευση της.  Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Κοινοβούλιο».

Πριν από δύο ημέρες ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη  είχε ψηφίσει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων. Στην έκθεσή της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας του, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πράξεις που εικάζεται ότι διέπραξε συνιστούν τα εξής ποινικά αδικήματα: βιασμό οποίος χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως προσβολή της γενετήσιας ακεραιότητας και εκ προθέσεως πρόκληση σωματικής βλάβης.

Το αίτημα των βελγικών Αρχών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ρομπέρτα Μέτσολα στις 17 Απριλίου.

Η συνήγορος του ευρωβουλευτή, κ. Σταματία Μάλλα, σε προχθεσινή δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε από το δικαίωμα ακρόασης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του, καθώς και τη θέση του ίδιου, ο οποίος πολλάκις δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, διαβίβασε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εγκριτική της απόφαση, προκειμένου αυτή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Σημειωτέον είναι ότι το Κοινοβούλιο μπορεί εύλογα να λάβει υπόψιν τη θέση του ευρωβουλευτή προκειμένου να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την ασυλία του και έτσι η θέση του κ. Γεωργούλη υπέρ της άρσης παίζει καταλυτικό ρόλο για την ταχύτερη πρόοδο της διαδικασίας».

Τι είχε προτείνει στις δικαστικές Αρχές

Η κ. Σταματία Μάλλα ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεωργούλης είχε προτείνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου να εμφανισθεί και να παράσχει εξηγήσεις, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του.

Η άρσης της ασυλίας του χαρακτηρίζεται «θετική» από τη δικηγόρο του, καθώς κατόπιν τούτου ο κ. Γεωργούλης αναμένεται να κληθεί από τις αρχές «προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στη δικογραφία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.