Ξεναγός της Παγκόσμιας Ιστορίας

Σειρά διαλέξεων της ιστορικού Μαρία Ευθυμίου, προσώπου αγαπημένου σε χιλιάδες Ελληνες, αρχίζει στην Βουλή Τηλεόραση με τίτλο «Μικρά μαθήματα για ένα μεγάλο κόσμο»

H αγάπη και εκτίμηση ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων απέναντι στο πρόσωπο και το έργο της κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Ταλαντούχα ομιλήτρια, πέρα από τις τρομερές επιστημονικές γνώσεις της, η κα Ευθυμίου, σπουδαία ιστορικός και Ομότιμη Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, έχει παρασύρει χιλιάδες Ελληνες με τις ιδιαίτερα επικοινωνιακές διαλέξεις της και έχει αποκτήσει φανατικούς ακολούθους.

Προς αυτούς τους ανθρώπους αλλά – ευχής έργον όχι μόνο – απευθύνεται κυρίως η μακρά σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μικρά μαθήματα για ένα μεγάλο κόσμο» που θα αρχίσει να μεταδίδεται από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο Κανάλι της Βουλής (τις 18.00). Πενήντα τέσσερα επεισόδια (αριθμός ρεκόρ για εκπομπή τέτοιου χαρακτήρα), βασισμένα στις δημοφιλείς διαλέξεις της κυρίας Ευθυμίου και με αντικείμενο την Παγκόσμια Ιστορία (πλην της ελληνικής) αποσκοπούν στο να κατανοήσουμε τις εξελίξεις πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, οι οποίες επηρεάζουν τα πράγματα σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες ενότητες της τεράστιας αυτής προσπάθειας: Βιομηχανική επανάσταση – εμπόριο και βιομηχανία σε εκτίναξη, άνοδος της Δύσης, μεγάλες θρησκείες της ανθρωπότητας, Ο κόσμος στον 20ό αιώνα, Εν ολίγοις πρόκειται για μια απόπειρα καταγραφής του συναρπαστικού ταξιδιού του ανθρώπου στη μακρά Ιστορία και την Περιπέτεια, από την εποχή της εμφάνισής του, ως τις μέρες μας.

«Φυσικά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για κάποια θέματα» αναφέρει η ίδια η κα Ευθυμίου. Αντιθέτως σε κάθε μάθημα θα εστιάζει στις «μεγάλες τομές της ανθρωποτητας και τα χαρακτηριστικά τους». Τα πρώτα μαθήματα θα αφορούν τις πολύ παλιές εποχές του ανθρώπου, εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν αυτό το όν άρχισε να γίνεται ανθρωποειδές αλλά και το πώς αυτό το ανθρωποειδές μπήκε σε διαδικασίες τομών αλλάζοντας την ζωή του μέσα από την εξέλιξή του στο «ως φαίνεται το πιο προχωρημένο αλλά και το πιο επικίνδυνο ζώο.»

Η κινηματογράφηση των διαλέξεων έγινε σε βάθος τριετίας από την κυρία Μαρία Ντούζα, η οποία έχει και τη γενική επιμέλεια του έργου. Ως επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας της σειράς «Μικρά μαθήματα για ένα μεγάλο κόσμο», η κα Ντούζα εμπλουτίζει το πρωτογενές υλικό με πλούσιο οπτικό περιεχόμενο, τεκμήρια, πίνακες, χάρτες και γραφικά.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μια ιδιαιτέρως ελκυστική σύνθεση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.