Μία από τις πλέον χαριτωμένες στιγμές κάθε χρόνο είναι αυτή της δημοσίευσης των δηλώσεων Πόθεν Εσχες των πολιτικών. Ποσά, ακίνητα, επενδυτικά προϊόντα, συνιδιοκτησίες, τραπεζικοί λογαριασμοί παρατίθενται και δημοσιοποιούνται. 
Οι πολίτες διαβάζουν τι διαθέτει κάθε βουλευτής, υπουργός, πολιτικός  αρχηγός, ευρωβουλευτής, περιφερειάρχης, δήμαρχος κλπ., δίχως να είναι ούτως ή άλλως σε θέση να γνωρίζει σε τι βαθμό όλα αυτά είναι ακριβή. 
Η εφετινή δημοσίευση, έκανε όλη αυτήν την διαδκασία ακόμη πιο ιδιαίτερη. Και αυτό επειδή συνοδεύτηκε από την εξής φράση στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής:
«Το πλήθος των προς δημοσίευση δηλώσεων είναι συνολικά χίλιες εβδομήντα δύο (1.072) και ο έλεγχός τους είναι σε εξέλιξη».
Κοινώς, το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει καθαρό εισόδημα 49.058,51, η σύζυγος του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι 75.856,24, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 33.000 ευρώ και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα 19.654 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες, είναι πληροφορίες ενδιαφέρουσες, αλλά δίχως μεγάλη αξία, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί. 
Το ίδιο και ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά δηλώνει στο «πόθεν έσχες» εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση ύψους 37.196 ευρώ και ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης δηλώνει εισόδημα 30.722 ευρώ και 3.000 ευρώ από ακίνητα.
Ένα ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνει καθαρό εισόδημα 76.549 ευρώ από τη βουλευτική του αποζημίωση. Δηλαδή κατά πολύ περισσότερα από τον Πρωθυπουργό και υπερδιπλάσια από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Πού οφείλεται αυτή η σημαντική… ταξική ανισότητητα ανάμεσα στον κ. Κουτσούμπα και τους άλλους φτωχότερους; Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος και δεν θα είναι σωστό. 
Σε απλά ελληνικά, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μας ενημέρωσε εφέτος ότι έδωσε στην δημοσιότητα τις δηλώσεις πόθεν έσχες, δίχως να είναι βέβαιη για την ορθότητα των όσων δηλώνονται. 
Και εδώ αρχίζει ένας νέος κύκλος αποριών. 
Για ποιο λόγο λοιπόν να δημοσιεύονται οι δηλώσεις; Τελικά αυτός είναι ο σκοπός της υποβολής τους, απλώς να δημοσιεύονται για να ικανοποιείται η περιέργεια κάποιων και να τηρούνται κάποια προσχήματα; 
Υπό αυτούς τους όρους, η δημοσιοποίηση των στοιχείων πόθεν έσχες των πολιτικών, αρχηγών ή μη, ή εν τέλει οποιουδήποτε, δεν έχει καμία αξία και σημασία. 
Αν κάτι θα είχε νόημα, θα ήταν η Επιτροπή να κάνει πραγματικά το έλεγχο, να διασταυρώνει, να επιβεβαιώνει ή να βρίσκει θολά σημεία στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Αν προκύπτουν ζητήματα και αν τίθενται αμφιβολίες για την περιουσία κάποιου πολιτικού, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η δημοσιοποίηση έπειτα από την εξάντληση κάθε νόμιμης διαδικασίας. 
Ειδάλλως, ο τρόπος με τον οποίο ακολουθείται η πρακτική της υποβολής και κοινοποίησης των καταστάσεων περιουσιακών στοιχείων, την καθιστά άχρηστη και προσχηματική.