Γιαπράκια

Φαγητό νόστιμο, χαμηλό σε θερμίδες, που αξιοποιεί τα προϊόντα εποχής.

 

 Προετοιμασία-παρασκευή 40′, Μαγείρεμα 30′-40′,

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

1 μεγάλο λάχανο ή λαχανίδες

Για τη γέμιση

700 γρ. ρύζι καρολίνα

400 γρ. χόντρος (πλιγούρι)

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ μάτσο (½ φλ.) δυόσμος, ψιλοκομμένος

½ μάτσο (½ φλ.) άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος

250 ml ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα μέσα του. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, με την τρύπα προς τα κάτω. Καθώς βράζει ξεκολλάμε σιγά-σιγά με μια πιρούνα ή τσιμπίδα τα φύλλα προσέχοντας να μη σπάσουν, μέχρι να φτάσουμε στα πιο μικρά (αυτό θα διαρκέσει 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να τυλίγονται). Βγάζουμε τα φύλλα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης, ρίχνοντας όμως το μισό από το λάδι. Προαιρετικά, ανάλογα με την εποχή έτριβαν και μια ντομάτα για επιπλέον δροσιά.

Παίρνουμε τα φύλλα – στα μεγάλα αφαιρούμε το νεύρο και τα κόβουμε στη μέση – και βάζουμε στο καθένα από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε σχετικά μεγάλους και πλακέ ντολμάδες.

Στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας τα χοντρά κοτσάνια από το λάχανο και, προαιρετικά, μερικά κοτσάνια από άνηθο ή μάραθο.

Βάζουμε πάνω τους τα γιαπράκια σε 3-4 στρώσεις (τα βάζουμε κολλητά το ένα με το άλλο). Καλύπτουμε με χλιαρό νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο (για να τα συγκρατεί κατά τον βρασμό). Τα τοποθετούμε σε δυνατή προς μέτρια φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά. Ανασηκώνουμε το πιάτο με μια πιρούνα και το βγάζουμε από την κατσαρόλα με γάντι φούρνου, για να μην καούμε. Δεν αβγοκόβονται, αλλά σερβίρονται με χυμό λεμονιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.