Εξετάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για χαρισματικά παιδιά

Στα δύο τεστ μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου

Για μία ακόμη χρονιά, το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά /  Center for Talented Youth του Κολλεγίου Ανατόλια ανακοίνωσε την έναρξη των εγγραφών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις που διοργανώνει για μαθητές από Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ σύμβουλος του CTY Greece είναι το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το Κέντρο, μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Από το 2013 έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του Κέντρου 9.470 μαθητές. Μόνο την περασμένη σχολική χρονιά (2017 – 2018) 829 μαθητές παρακολούθησαν τα προγράμματά του, εκ των οποίων οι μισοί είναι μαθητές δημοσίων σχολείων, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από την επαρχία. To CTY Greece έχει εξασφαλίσει από τους υποστηρικτές του συγκεκριμένους χρηματικούς πόρους που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό υποτροφιών. Οι υποτροφίες προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα επιλεγούν για τα Θερινά Προγράμματα του Κέντρου. Το 2018 χορηγήθηκαν 207 υποτροφίες.

Ημερομηνίες και τόποι διεξαγωγής εξετάσεων

Οι εξετάσεις θα γίνουν σε 16 πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο και μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του CTY Greece, όπως διαδικτυακά προγράμματα, διήμερα προγράμματα και θερινά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων. Στις εξετάσεις χρησιμοποιούνται δύο τεστ που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, το School and College Ability Test (SCAT) και το Spatial Test Battery (STB), τα οποία εξετάζουν στα ελληνικά την ικανότητα στη γλωσσική και στη μαθηματική λογική.
Ο κάθε εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα δώσει ένα από τα δύο τεστ ή και τα δύο αν επιθυμεί. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία, ενώ καθε τεστ μπορεί να δοθεί μόνο μία φορά μέσα σε μια χρονιά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τεστ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του κέντρου www.cty-greece.gr/el/exams, όπου υπάρχουν και δείγματα των τεστ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.