7o Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου – 20 έως 25 Αυγούστου

Είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου ο οποίος ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου. Πρόκειται για μια εβδομάδα πλούσια σε σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις και συναυλίες σε διαφορετικές γωνίες του νησιού

Είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου ο οποίος ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου. Πρόκειται για μια εβδομάδα πλούσια σε σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις και συναυλίες σε διαφορετικές γωνίες του νησιού. Φέτος το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι το συναπάντημα του Ζωναράδικου της Θράκης με την Ταραντέλα της Κάτω Ιταλίας. Η δομή του αποτελείται από τρία σχέδια:

Το Καλλιτεχνικό σχέδιο

Τριάντα καλλιτέχνες αποβιβάζονται στη Σύρο και ως τις 25 του μήνα, ακορντεονίστες, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές, από διαφορετικούς ορίζοντες, έρχονται με την προοπτική να πειραματιστούν, να μοιράσουν και να μοιραστούν μαζί με τους συμμετέχοντες και το κοινό τη δουλειά τους. Γνωρίζουν ότι η δομή αυτού του Φεστιβάλ τους προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα: να συναντηθούν, να συντονιστούν, να συμπράξουν κι έτσι να εκφράσουν τη δημιουργική τους ανάγκη εντός του ειδυλλιακού πλαισίου της Σύρου.

Το Παιδαγωγικό σχέδιο

Μαζί τους, 40 συμμετέχοντες, 16 – 66 ετών, από όλη την Ελλάδα και τη Γαλλία, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια τα οποία θα τους οδηγήσουν πέρα από την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία – μεθοδολογία. Το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου επιτρέπει στον καθένα να ανακαλύψει αλλιώς το ακορντεόν του, εξασκώντας το μόνος του ή σε ομάδα, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της σκηνής ή του δρόμου. Εκ περιτροπής ερασιτέχνες, σπουδαστές και οι ίδιοι οι επαγγελματίες εναλλάσσονται στους ρόλους τους και συνεισφέρουν από κοινού στη μουσική εμπειρία μιας παιδαγωγικής προσέγγισης, αυτής της άτυπης εκπαίδευσης.

Το Οικολογικό σχέδιο

Η επιτυχία του Φεστιβάλ δεν σταματάει στις μουσικές εκδηλώσεις αλλά επεκτείνεται και στην εξαιρετική εργασία είκοσι εθελοντών από τη Σύρο και αλλού, όπως και στην ενεργό συμμετοχή των χορηγών. Ετσι, το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου θα κάνει ένα πρώτο βήμα προς ένα Οικολογικό Φεστιβάλ, προτείνοντας, σε άμεση συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Σύρου, την ανακύκλωση των σκουπιδιών και τη χρήση ανακυκλώσιμων σκευών, καθ’όλη τη διάρκειά του.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι συνδιοργάνωση του «Ούριου Άνεμου», με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος-Πολιτισμός 2018.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, ως τις 25 Αυγούστου 2018 το νησί της Σύρου θα ζήσει στους ρυθμούς των ακορντεονιστών κι άλλων μουσικών, οι οποίοι προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη μουσική εμπειρία: το “πάντρεμα” δύο μουσικών ειδών από δύο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, τη Θράκη και τη Νότια Ιταλία. Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου εξελίχθηκε από μια συνάθροιση ακορντεονιστών του νησιού σε ένα αναγκαίο φεστιβαλικό rendez-vous ερασιτεχνών, επαγγελματιών, αρχάριων, δεξιοτεχνών και αναγνωρισμένων μουσικών. Η

επιτυχία του οφείλεται στην ποιότητα του προγραμματισμού του και στην αυθεντική του ιδέα: για 7 συνεχόμενες ημέρες ακορντεονίστες κάθε επιπέδου και από κάθε ορίζοντα καλούνται να παίξουν, να μάθουν, να ανταλλάξουν και να πειραματιστούν μουσικά. Το Φεστιβάλ είναι μια εβδομάδα μουσικής δημιουργίας, καλλιτεχνικής και φιλικής συνεύρεσης. Φέτος, οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων, θα ταξιδέψουν στην Ιταλική Ταραντέλα και τον Ζωναράδικο της Θράκης, με κοινό στοιχείο το ρυθμικό παιχνίδι των δύο ειδών. «Ο Σταμάτης Πασόπουλος θα μας κατευθύνει με το ακορντεόν του ως “πυξίδα” να ανακαλύψουμε χορούς και μουσικές της Θράκης, ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεονίστας του συγκροτήματος “Εncardia”, θα μας ταξιδέψει διασχίζοντας την Αδριατική στα “μυστικά και τα μυστήρια” της Ταραντέλας. Μαζί του και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η Γιάννα Χαμαλέλη και ο Κώστας Κωνσταντάτος, θα εμψυχώσουν το τρίτο σεμινάριο του Φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος, με τίτλο: “Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη, ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού”», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Ειδικότερα, το εβδομαδιαίο ταξίδι θα περιλαμβάνει καθημερινές, βραδινές συναυλίες, σε διαφορετικές γωνιές της Σύρου.

Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ άνοιξε χθες στην βίλα Αγ. Παύλος στο χωριό της Ποσειδωνίας με το γαλλικό συγκρότημα “Zakouska” με μουσικό ύφος made in France και με στοιχεία από τη ρουμάνικη παραδοσιακή μουσική. Σήμερα, Τρίτη 21/08, στην πλατεία του Φοίνικα, ένα νέο ελληνικό συγκρότημα, οι “Babo Koro”, θα μας χαρίσουν τις συνθέσεις τους που αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου και μας καλούν στου χορού την αγκαλιά. Την Τετάρτη 22/08, μια ανοιχτή σκηνή προσφέρεται σε όλους τους μουσικούς, στον μώλο στο Κίνι. Την Πέμπτη 23/08, επιστροφή στην Ποσειδωνία με το μουσικό σχήμα “GlendOtur”, το οποίο μας οδηγεί στην καρδιά της Θράκης και στη δίνη των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Τέλος, θα φτάσουμε στις Ιταλικές Ακτές με τους “Εncardia” οι οποίοι θα “ανάψουν το κέφι, στο όμορφο χωριό Χρούσσα, την Παρασκευή 24/08. Η ολοκλήρωση του φεστιβάλ θα γίνει στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, το Σάββατο 25/08, όπου κάθε μουσικός θα παρουσιάσει και θα μοιραστεί μαζί μας, όλης της εβδομάδας, τα μουσικά βιώματά του. Καθημερινά θα λειτουργεί έκθεση και εργαστήρια επισκευής οργάνων, για το ακορντεόν με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου και για τα κρουστά με τον Αντώνη Παγώνη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.