Ο Τραμπ καλείται να λάβει αποφάσεις για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Η κυβέρνηση Τραμπ ακολούθησε σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση ως προς τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, μεταξύ άλλων απαιτώντας να μειωθεί κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ το κινεζικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί σήμερα Σάββατο με τα μέλη της αντιπροσωπίας των ΗΠΑ υπό τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, που διεξήγαγε συνομιλίες στο Πεκίνο για εμπορικά ζητήματα, παρουσιάζοντας σε στελέχη της κυβέρνησης της Κίνας το μακρύ κατάλογο απαιτήσεων της Ουάσινγκτον.

«Η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία μας επιστρέφει από την Κίνα, όπου είχε μακροσκελείς συναντήσεις με κινέζους ηγέτες και επιχειρηματίες. Θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα για την Κίνα, με την έννοια ότι έχει κακομάθει με τις νίκες της έναντι των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο!» έγραψε ο Τραμπ στο λογαριασμό του στο Twitter την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση Τραμπ ακολούθησε σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση ως προς τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, μεταξύ άλλων απαιτώντας να μειωθεί κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ το κινεζικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ, να μειωθούν πολύ οι δασμοί αλλά και οι επιδοτήσεις κινεζικών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, όπως δήλωσαν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο μακρύς κατάλογος των αμερικανικών απαιτήσεων παρουσιάστηκε στην Κίνα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς οι δύο κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθεια να αποφευχθεί ο ολομέτωπος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, πάντως σημείωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπία είχε «ειλικρινείς συζητήσεις» με τους συνομιλητές της στην Κίνα για την «επανεξισορρόπηση» της διμερούς εμπορικής σχέσης, τη «βελτίωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας» από μέρους της Κίνας και τον προσδιορισμό των πολιτικών που οδηγούν «στη μεταφορά τεχνολογίας με αθέμιτο τρόπο» από αμερικανικές σε κινεζικές εταιρείες.

Στην ανακοίνωση δε δόθηκε καμιά ένδειξη για το εάν ο Τραμπ σκοπεύει να υπαναχωρήσει ή όχι από την απειλή του να επιβάλει δασμούς ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, διότι κατά την Ουάσινγκτον συνδέονται με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η αντιπροσωπία θα ενημερώσει τον Τραμπ και θα «ζητήσει την απόφασή του όσον αφορά τα επόμενα βήματα», προστέθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, κατά την οποία υπάρχει «συναίνεση» στην κυβέρνηση στο ότι πρέπει να δοθεί «άμεση προσοχή» στις αλλαγές στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα χαρακτήρισε τις διμερείς επαφές «εποικοδομητικές, ειλικρινείς και αποτελεσματικές», αλλά τόνισε πως οι διαφωνίες παραμένουν έντονες και «σχετικά μεγάλες».

Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου αναστατώνει τις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.