Εκδικάζεται σήμερα αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής της Ηριάννα

Στο προσκήνιο βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, η 29χρονη φυλακισμένη Ηριάννα, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς εκδικάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών η δεύτερη κατά σειρά αίτηση αναστολής της ποινής της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης της στο Εφετείο, κατ΄ ουσίαν αίτηση αποφυλάκισής της.

Η Ηριάννα έχει καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 13 ετών, για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», έχοντας ήδη καταθέσει μια αίτηση αποφυλάκισης η οποία απερρίφθη στις 17 Ιουλίου 2017 ∙ απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση περίπου 150 αγνώστων οι οποίοι προέβησαν σε βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, με φωτιές σε κάδους και ζημιές σε καταστήματα της οδού Ερμού.

Η πρώτη εκείνη αίτηση αποφυλάκισης είχε απορριφθεί με οριακή πλειοψηφία από το δικαστήριο, με πλειοψηφία τριών ψήφων «κατά» και δύο «υπέρ», αλλά και είχε έντονα αμφισβητηθεί στη δημόσια σφαίρα, ως κραυγαλέα «δικαστική αστοχία», καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως το DNA και η σχετική διαδικασία ταυτοποίησης της, κρίνονται ως προβληματικά.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μέσα από τη φυλακή, η Ηριάννα κάνει λόγο για «άδικη δικαστική ετυμηγορία» και «προκατειλημμένη συμπεριφορά» όσον αφορά την πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, ενώ δηλώνει ότι τυχόν απόρριψη και της δεύτερης αίτησης αναστολής της ποινής της θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση της από το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το οριστικό τέλος της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η σημερινή διαδικασία έχει πάντως διπλό ενδιαφέρον, καθώς με την υπόθεση της Ηριάννας αναμένεται να συνεκδικαστεί η – επίσης δεύτερη – αίτηση αποφυλάκισης του 33χρονου Περικλή Μ., συγκατηγορουμένου της στην υπόθεση των «Πυρήνων».

Το Σάββατο, είχε μάλιστα πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης προς τους δυο κρατούμενους, στο κέντρο της Αθήνας, από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.