Στα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ

Συνέβη και αυτό επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από την «πρώτη φορά Αριστερά»

Συνέβη και αυτό επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από την «πρώτη φορά Αριστερά» (με τη συνεργασία βέβαια των ακροδεξιών λαϊκιστών) καθώς η Ελλάδα έθεσε βέτο στο κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει κοινή στάση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, προκαλώντας την οργή των ανθρωπιστικών οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας. Και όλα αυτά για να μη θιγούν οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ακολουθώντας έτσι την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι οι ανθρώπινες αξίες στις οποίες πιστεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην προώθηση των εθνικών και οικονομικών τους συμφερόντων. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να στηρίζει τα διάφορα απεχθή δικτατορικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, εφόσον τα καθεστώτα αυτά εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Εφόσον λοιπόν η Κίνα εξυπηρετεί τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα (και δεν είναι και πολλές οι χώρες που το κάνουν τη στιγμή αυτή) καλό είναι να κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω και αν είμαστε αριστεροί που υποτίθεται ότι στα ζητήματα αυτά έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν συνέβαινε το ίδιο επί δικτατορίας στην Ελλάδα, όταν οι Αμερικανοί αδιαφορούσαν για τις θηριωδίες της χούντας επειδή αυτή εξυπηρετούσε και με το παραπάνω τα συμφέροντά τους σε μια περίοδο έξαρσης του Ψυχρού Πολέμου; Οσοι τα έχουμε ζήσει δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που προκαλεί αγανάκτηση η στάση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά ταυτίζεται με τη στάση των Αμερικανών απέναντι στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, που δημιούργησε άλλωστε και το γνωστό κλίμα αντιαμερικανισμού.
Αλίμονο αν αποδεχθούμε την αμερικανική θεωρία ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ της αξιών που πιστεύουμε και της πολιτικής που ακολουθούμε, προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας. Διότι αυτό είναι που διακήρυξε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξειδικεύοντας το νόημα του συνθήματος «America First» και δίνοντας τις ανάλογες «οδηγίες» στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υποστήριξε ότι ναι μεν οι γνωστές αμερικανικές αξίες δεν αλλάζουν αλλά οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν αν διαπιστωθεί ότι η υπερβολική υποστήριξη των αξιών αυτών ενδεχομένως να δημιουργήσει εμπόδια στην προώθηση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων. Με άλλα λόγια, καλό είναι κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις από τα δικτατορικά καθεστώτα όταν αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας. Και είναι δυστυχώς την ίδια πολιτική που ακολουθεί τώρα και η «αριστερή» ελληνική κυβέρνηση, ταυτιζόμενη έτσι με τις αντιλήψεις του ακροδεξιού αμερικανού προέδρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.