Ανακούφιση για την ΕΚΤ η αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Στο 0,4% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι 0,2% τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Μικρή αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ένδειξη ότι το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει απομακρύνει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4%, δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τον Αύγουστο (0,2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η βελτίωση αυτή, αν και μικρή, μειώνει κάπως την πίεση στην ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της ευρωζώνης, ο τομέας των υπηρεσιών αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού (1,2%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο), ενώ ακολουθουν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και o καπνός (0,7%, σε σχέση με 1,3% τον Αύγουστο), ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,3% σταθερό ποσοστό σε σχέση με τον Αύγουστο) και της ενέργειας (-3%, σε σύγκριση με -5,6% τον Αύγουστο).

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, σημειώνει το Reuters, οφείλεται κυρίως στην μικρότερη υποχώρηση των τιμών ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ ανέκαμψε σημαντικά αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.