ΔΝΤ: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Με το τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν και τα νέα βάσανα της ελληνικής οικονομίας, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους επιστρέφοντας στην Αθήνα. Με αγωνία αναμένει η κυβέρνηση την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.

Με το τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν και τα νέα βάσανα της ελληνικής οικονομίας, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους επιστρέφοντας στην Αθήνα σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ .

Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελσκουλέσκου, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου με ομάδα συνεργατών της για τα προαπαιτούμενα της δανειακής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 19 του μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επισκόπηση για το άρθρο 4 του καταστατικού, που θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα.

Στην βάση αυτής της επισκόπησης θα ξεκινήσει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, που αναμένεται με αγωνία από την ελληνική κυβέρνηση. Πηγή εκτός του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ανάλυση αυτή θα ολοκληρωθεί έως τέλος χρόνου.

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, θα καθυστερήσει, αφού έγινε γνωστό στους δανειστές ότι από τα 15 προαπαιτούμενα έχει υλοποιηθεί μόνο το ένα.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί (σ.σ. στην απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων), καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.