ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
16 γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες* (αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. λευκό ξίδι
χυμό από 3 λεμόνια
1 κ.σ. καρδάμωμο, σπασμένο
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
30 γρ. λευκή σοκολάτα, κατά προτίμηση με 35% βούτυρο κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
15-20 φύλλα baby ρόκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ροδίζουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τις αφαιρούμε από το σκεύος και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα το κρεμμύδι και σβήνουμε με το ξίδι. Προσθέτουμε τον χυμό, ρίχνουμε το καρδάμωμο και αφήνουμε μέχρι τα υγρά να περιοριστούν στη μισή ποσότητα.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε με αυτή τις γαρίδες, γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας και σερβίρουμε.
* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε και πετάμε το κέλυφος και κρατάμε το κεφάλι και την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.
