Κένυα: Φόβοι επανόδου της Αλ Σαμπάμπ μετά τo μακελειό

Οι ένοπλοι που είχαν εισβάλει στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα στην Κένυα προσπαθούσαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους ομήρους μπορούσαν -κυρίως χριστιανούς που είχαν «ξεχωρίσει»- πριν ανατινάξουν τα εκρηκτικά που είχαν μαζί τους όσο πλησίαζαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ένοπλοι που είχαν εισβάλει στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα στην Κένυα προσπαθούσαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους ομήρους μπορούσαν -κυρίως χριστιανούς που είχαν «ξεχωρίσε»- πριν ανατινάξουν τα εκρηκτικά που είχαν μαζί τους όσο πλησίαζαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η αιματηρή επίθεση της σομαλικής οργάνωσης καλλιεργεί φόβο για επάνοδό της στην περιοχή, παρά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, ενώ ο αριθμός των νεκρών λειτουργεί ως «διαφήμιση» της οργάνωσης στον φρικαλέο «διαγωνισμό βιαιότητας» με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις -με έπαθλο το «ενδιαφέρον» μαχητών για συμμετοχή και την εισροή κεφαλαίων.

Οι 147 νεκροί μετά την πολύωρη ομηρία στο πανεπιστήμιο είναι ο απολογισμός της 17ης κατά σειρά επίθεσης της σομαλικής αλ Σαμπάμπ στην Κένυα από το 2013.

Τελευταία καταγράφεται η τακτική «διαχωρισμού» των θυμάτων μεταξύ μουσουλμάνων, που αφήνονται ελεύθεροι, και των υπολοίπων. Στο διάστημα αυτό έχουν σκοτωθεί συνολικά σχεδόν 500 άτομα: Η ψυχρή μαθηματική αναλογία δείχνει τη σημασία της επίθεσης στο πανεπιστήμιο.

Η οργάνωση της Σομαλίας επικαλείται τη συμμετοχή των κενυατικών δυνάμεων στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) που επιχειρεί στη Σομαλία. Η αποστολή, που επιχειρεί προς υποστήριξη των εκεί κυβερνητικών δυνάμεων, έχει σημειώσει επιτυχίες στην καταπολέμηση της οργάνωσης, καταφέρνοντας να την οδηγήσει σε υποχώρηση από το Μογκαντίσου και άλλα σημεία της Σομαλίας -η οποία ωστόσο βρίσκεται πολύ μακριά από την ομαλότητα.

Η διεθνής κοινότητα, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τις κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών ανά την υφήλιο, καταδίκασαν σε υψηλούς τόνους την επίθεση. Πίσω από την καταδίκη βρίσκεται η ανησυχία για ενίσχυση της Αλ Σαμπάμπ και διενέργεια επιθέσεων σε άλλες χώρες που επίσης συμμετέχουν στην δύναμη της ΑΕ στην Σομαλία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.