Η Κωνσταντοπούλου συγκαλεί την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Οι σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ για την μη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής από την έναρξη των εργασιών της, ανάγκασαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανακοινώσει για αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 την συνεδρίαση του διακομματικού θεσμικού οργάνου.

Η Κωνσταντοπούλου συγκαλεί την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Οι σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ για την μη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής από την έναρξη των εργασιών της, ανάγκασαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανακοινώσει για την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 την συνεδρίαση του διακομματικού θεσμικού οργάνου. Το θέμα είχε τεθεί και άλλες φορές από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν είχαν εισακουσθεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων συγκροτείται εκτός από τον Πρόεδρο και τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους προέδρους των διαρκών επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (ο οποίος ακόμα δεν έχει εκλεγεί) και τους προέδρους των Κ.Ο. των κομμάτων οι οποίοι, φυσικά, εκπροσωπούνται είτε από τους γραμματείς των Κ.Ο., είτε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Έργο της Διάσκεψης των Προέδρων είναι να εξετάζει την ημερήσια διάταξη της επόμενης εβδομάδας και γενικώς να οργανώνει τις εργασίες του κοινοβουλίου, να καθορίζει την διαδικασία και την διάρκεια συζήτησης των νομοσχεδίων, να αποφασίζει για την διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης πάνω σε θέματα νομοθετικού έργου ή κοινοβουλευτικού ελέγχου κλπ.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε αφήσει να εννοηθεί προσφάτως κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στους δημοσιογράφους, ότι θα συγκαλούσε την Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη 12 Μαρτίου, κάτι που δεν έγινε προκαλώντας την οργή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την στάση της κατηγορώντας την μάλιστα ότι απουσίαζε από το προκαθορισμένο ραντεβού της με τον γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. «Η ΝΔ δεν επιτρέπει σε κανέναν να λειτουργεί την Βουλή σα να είναι σπίτι του», σχολίαζαν αρμόδιοι παράγοντες του κόμματος, διερωτώμενοι γιατί δεν συγκαλεί την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια, αλλά και την Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ τόνιζαν επιπλέον πως «δεν μπορεί να ξεκινάει η Βουλή όποια ώρα επιθυμεί η Πρόεδρος».

Το Ποτάμι δήλωσε ότι «είναι κοινοβουλευτικά απαράδεκτο 30 ημέρες μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, να μην έχει συνεδριάσει ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό του νομοθετικού ελέγχου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου» και έθεσε θέμα «ορθής, διαφανούς και δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου». «Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διαρκής αιφνιδιασμός κόμματων και βουλευτών από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και τους ¨προσωπικούς σχεδιασμούς¨ της Προέδρου της Βουλής», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Είμαστε θεατές μιας αντιαισθητικής, αντιδημοκρατικής και αντικοινοβουλευτικής παράστασης από την Πρόεδρο της Βουλής που εφαρμόζει την ¨ενός ανδρός αρχή¨», υπογραμμίζει το Ποτάμι το οποίο διερωτάται «τι εννοεί (η Πρόεδρος) όταν λέει ότι ¨η Διάσκεψη των Προέδρων είναι πάντως υποδεέστερη της Ολομέλειας¨;».

Για «ωμή και κατάφορη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης κοινοβουλευτικής πρακτικής», έκανε λόγο το ΠαΣοΚ.

Τελικώς, τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι η Πρόεδρος θα συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων το μεσημέρι της Παρασκευής, συνεδρίαση η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version