Κυρίαρχη η πόλωση στο φίνις της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τα τελευταία «γαλάζια» τηλεοπτικά σποτ διέλυσαν και τους τελευταίους δισταγμούς για το«φίνις»που πρέπει να έχει η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Η πόλωση είναι κυρίαρχη, ενώ τίθενται σκληρά διλήμματα από την πλευρά της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, σε σημείο που η ρητορική της ΝΔ θυμίζει άλλες εποχές, όπως την προεκλογική περίοδο του 1981.

Όσα προβάλλονται για την επόμενη μέρα στη χώρα εάν τις εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. μη πληρωμή μισθών και συντάξεων, μη καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων, κλειστές τράπεζες, κ.α. θεωρούνται χωρίς αμφιβολία ως το πιο εκφοβιστικό μήνυμα της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έστελνε μηνύματα στο εκλογικό σώμα και κυρίως στους αναποφάσιστους, αλλά και στους δεξιούς ψηφοφόρους με φράσεις ότι «δεν θα γίνουμε Σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός»!

Ο στόχος της είναι σαφής, ανεξαρτήτως των επικρίσεων που δέχεται για την καμπάνια και τη ρητορική της: η επιστροφή των δεξιών ψηφοφόρων. Εξάλλου, η απευθείας μετακίνηση των ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και σύμφωνα με τις μετρήσεις, περίπου το 11 % όσων ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τώρα στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντίστροφη ροή, δηλ. από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι μεταξύ 1-2%. Αυτοί οι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν το 3% του εκλογικού σώματος και θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα, την ύφεση και την ανεργία.

Ο κ. Σαμαράς χθες πρωί και απόγευμα συνέχισε τις περιοδείες του σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στη στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου το παρών θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Τα μέτωπα της ΝΔ

Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ το βασικό μέτωποείναι αυτό των διλημμάτων που τίθενται όλο και πιο έντονα ενώπιον του εκλογικού σώματος και αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας μεταξύ των δύο κομμάτων να χειριστούν από την επομένη κιόλας των εκλογών

Τοδεύτερο μέτωποείναι η αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εκτίμηση που κυριαρχεί σε Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού, το σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα δεν αντέχουν σε εξονυχιστική κριτική, ενώ άλλες χαρακτηρίζονται «έπεα πτερόεντα», ήτοι ανεφάρμοστες ιδέες για εντυπωσιασμό, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες τα κορυφαία στελέχη μιλάνε για προτάσεις που παραπέμπουν σε οικονομία σοβιετικού τύπου.

Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι στιγμής για τη ΝΔ είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να πείθονται από τη γαλάζια ρητορική, αν και η ηγεσία της ελπίζει έως την ύστατη στιγμή.

Τρίτο μέτωποείναι η «εκδίωξη», αν και είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑαπό τον χώρο του«κοινωνικού κέντρου»,τον οποίο πολιορκεί και εν μέρει έχει καταλάβει το τελευταίο διάστημα.Αυτό το μέτωπο είναι κάπως πιο απαιτητικό και γι’ αυτό μια νίκη εκεί θεωρείται αποφασιστική.

Ποικίλες αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος πάρει με το μέρος του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν ακρότητες και πειραματισμούς θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: από τη μια πλευρά η ΝΔ επιχειρεί να κερδίσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που την έχουν εγκαταλείψει με ρητορική για…κομμουνιστές που έρχονται στην εξουσία, ενώ από την άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει τους μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους που δεν θέλουν ακρότητες και εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

«Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι -ειδικά σε αυτή την πολιτική συγκυρία- δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτες και για ουδέτερες ψήφους, όλη η εκλογική διαδικασία είναι ποιος θα βγει πρώτος», τονίζει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Τέταρτο μέτωποείναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, του κ. Σαμαρά έναντι του αντιπάλου του.

Γι’ αυτό και χθες ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο νομισματικό μέλλον της Ελλάδας, τον ELΑ και τα σχέδια ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ να σοβεί και εμφανίστηκε ως εγγυητής της σταθερότητας. Μάλιστα τόνισε ότι έχει ως πρωταρχική του μέριμνα τη «θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και της ελληνικής οικονομίας» και ανέφερε ότι είχε επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Οι συμπατριώτες μου, όπως με εμπιστεύτηκαν σε αυτά τα 2,5 χρόνια τα δύσκολα, θέλω να είναι βέβαιοι ότι και σήμερα, αλλά και στις 26/1, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα, με σιγουριά και χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές, που αυτή τη στιγμή μόνο κακό κάνουν στην οικονομία», είπε.

Νωρίτερα, με αφορμή τα όσα είπε ο οικονομολόγος και υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βαρουφάκης στην εφημερίδα La Tribune, το πρωθυπουργικό γραφείο με ανακοίνωσή του, σημείωσε: «Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων».

Η αυλαία της εκστρατείας στο Τάε Κβο Ντο

Τοπέμπτο μέτωποφέρει την κωδική ονομασία«η μάχη της Αθήνας». Στη ΝΔ άρχισε ήδη η προετοιμασία και επενδύουν πολλά στην επιτυχία της προεκλογικήςσυγκέντρωσης με την οποία ο κ. Σαμαράς θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Με τη συγκέντρωση της Αθήνας ελπίζουν στη ΝΔ να αλλάξουν τα δεδομένα, αν και πολλοί το αμφισβητούν, των προβλέψεων στο Λεκανοπέδιο, καθώς η ηγετική ομάδα θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης και να εξουδετερώσει τις εντυπώσεις που άφησαν οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις.

Επιπροσθέτως, εκτιμούν ότι με ένα καλό κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, όπου θα τεθούν και όλα τα διλήμματα, δύναται να διευκολυνθούν ορισμένες διστακτικές ομάδες πολιτών να εκδηλωθούν υπέρ της ΝΔ.

Η κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού τελικά θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, μια απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης. Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας είχε αποφασιστεί να γίνει η ομιλία του κ. Σαμαρά στην πλατεία Συντάγματος, αν και το αρχικό σχέδιο ήταν για το ΟΑΚΑ, είτε στο κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ, είτε στο ποδηλατοδρόμιο.

Όμως, μετά την πρόβλεψη για βροχή το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε ο σχεδιασμός και επελέγη το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, όπου ήταν και η αρχική σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κεντρική του ομιλία, αν και μετά επελέγη η πλατεία Ομόνοιας. Ήδη, έχει σημάνει συναγερμός στον κομματικό μηχανισμό για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.