Χαρδούβελης:Δεν αντανακλούν οι αγορές την κατάσταση της οικονομίας

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές τα τελευταία 24ωρα επιδίωξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στην Βουλή εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξία τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς το εξωτερικό.

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές τα τελευταία 24ωρα επιδίωξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στην Βουλή εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξία τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς το εξωτερικό.

Όπως είπε, το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές της, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις. Όπως υπογράμμισε «αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί μια απτή πραγματικότητα». «Φυσικά το μέλλον δε θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει σε τίποτε την επώδυνη πορεία που περάσαμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την στάση των αγορών σημείωσε ότι «πολλές φορές (οι αγορές) είναι υπερβολικές και νευρικές στις αντιδράσεις τους», τονίζοντας ότι «οι έως τώρα επιτυχίες μάς δίνουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε λελογισμένα και μεθοδικά βήματα αποκατάστασης αδικιών». «Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει σε συνεργασία με τους πιστωτές της», δήλωσε.

Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα συναίνεσης προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου λέγοντας ότι: «Η προσήλωση στους στόχους μας και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο». Και πρόσθεσε: «Έχουμε ευθύνη να βλέπουμε μπροστά και η πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία».

Ακόμα, προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες και αντίστοιχα θα διευκολυνθεί και η ρευστότητα στα επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, όπως είπε.

Επίθεση από Απ. Κακλαμάνη

Ωστόσο, επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας: «Δεν ξέρω ποιοι επέλεξαν ή επέβαλλαν τον κ. Χαρδούβελη για υπουργό Οικονομικών. Μπορεί να είναι πολλοί ισχυροί αλλά αν κρίνω από την εμφάνισή του, δεν σέβονται το Κοινοβούλιο μιας και ο εκλεκτός τους δεν σέβεται το κοινοβούλιο. Δεν ξέρω τι έχουν υπ’ όψιν τους και ποιό είδος Δημοκρατίας έχουν υπ’ όψιν τους». «Δεν μπορεί η χώρα να πάει στην καταστροφή για να φανούν Σαμαράς και Χαρδούβελης ότι σκίζουν τα μνημόνια πριν τα σκίσει ο Τσίπρας», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, ενώ αναφερθείς στην ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση είπε ότι πρόκειται για «ψήφο ανοχής στο μη χείρον, αλλά αυτό είναι το χειρότερο». «Η χώρα κάθε μέρα πηγαίνει στα βράχια», συμπλήρωσε.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για «ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής». Μάλιστα παρομοίωσε τον κ. Χαρδούβελη με «βρεγμένη γάτα» και τον κάλεσε να επιβεβαιώσει παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το αν θα σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας μας από το ΔΝΤ και αν θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση έχει πλέον μόνο μία επιλογή, αυτή των εκλογών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.