Βερολίνο: Παρακολουθούμε την Τουρκία επειδή «δεν είναι ΗΠΑ ή Γαλλία»

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι αποκαλύψεις πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επικοινωνίες στην Τουρκία, παρά το ότι η χώρα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι εξηγούν στα γερμανικά ΜΜΕ πως οι παρακολουθήσεις γίνονται επειδή η Άγκυρα είναι ειδική περίπτωση και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι», λέγοντας πως ό,τι γίνεται στην Τουρκία έχει επίπτωση στην εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας.

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι αποκαλύψεις πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επικοινωνίες στην Τουρκία, παρά το ότι η χώρα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι εξηγούν στα γερμανικά ΜΜΕ πως οι παρακολουθήσεις γίνονται επειδή η Άγκυρα είναι ειδική περίπτωση και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι».

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι στη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται η FAZ επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, πως η Τουρκία ήταν στόχος και εξηγούν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Τουρκία είναι, έστω και ως σύμμαχος, ξεχωριστή περίπτωση.

Όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση της αμερικανικής NSA που παρακολουθούσε επικοινωνίες στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τότε ότι «παρακολουθήσεις δεν γίνεται να υπάρχουν μεταξύ φίλων». Τώρα, βρίσκεται από την άλλη και πλευρά: Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η FAZ εξηγούν ότι «δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτό ισχύει για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα, ανέφερε, «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι». Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία έχει «άμεση σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας όχι μόνο στο ΡΚΚ αλλά και σε «ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς».

Επιπλέον όμως, ο αξιωματούχος ανέφερε ως «γνωστό» ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει πολιτικές της στοχεύσεις μέσω τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία.

Το πώς ακούγονται όλα αυτά στην Τουρκία φαίνεται, για παράδειγμα, από το σχετικό τίτλο που βάζει η Millyet: «Η Γερμανία θεωρεί σύμμαχο, αλλά όχι φίλο την Τουρκία».

Η Άγκυρα καλεί τον γερμανό πρεσβευτή για τις παρακολουθήσεις

Η Τουρκία κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND κατασκόπευε επί χρόνια την Τουρκία, χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Το γερμανικό περιοδικό αποκάλυψε σε κυβερνητικό έγγραφο του 2009 ότι το Βερολίνο θεωρεί την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερντογάν Ισκάν, συναντήθηκε με τον γερμανό πρεσβευτή, Έμπερχαρντ Πολ και του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Άγκυρα είναι ειδική περίπτωση και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι» και τονίζουν πως ό,τι γίνεται στην Τουρκία έχει επίπτωση στην εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές και γι’ αυτό συνεχίζει να παρακολουθεί -όπως αναφέρει το Spiegel- τους τούρκους αξιωματούχους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.