Mετακίνηση μονάδων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ουκρανίας

Ενα αμερικανικό αντιτορπιλικό πέρασε την Τετάρτη από τα Στενά στη Μαύρη Θάλασσα για «να μετάσχει σε άσκηση ασφάλειας» μαζί με σκάφη του στόλου της Ρουμανίας. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι «άρχισε η μετακίνηση συμμαχικών μονάδων προς τα ανατολικά» ώστε «να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην Ουκρανία».

Ενα αμερικανικό αντιτορπιλικό πέρασε την Τετάρτη από τα Στενά στη Μαύρη Θάλασσα για «να μετάσχει σε άσκηση ασφάλειας» μαζί με σκάφη του στόλου της Ρουμανίας. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι «άρχισε η μετακίνηση συμμαχικών μονάδων προς τα ανατολικά» ώστε «να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην Ουκρανία». Οι μονάδες του Βορρά της τούρκικης Αεροπορίας «παραμένουν σε συναγερμό» και είναι έτοιμες «να διαφυλάξουν τα (εναέρια) σύνορα της χώρας» όπως «ήδη το έχουν κάνει, απομακρύνοντας (ρωσικά) αεροπλάνα» που πλησίαζαν τις τούρκικες ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Καταιγισμός στρατιωτικών ειδήσεων και ανακοινώσεων από τη Δύση που θυμίζουν ημέρες Ψυχρού Πόλεμου στις οποίες έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Ρωσία θα δημιουργήσει αλυσίδα βάσεων στις αρκτικές περιοχές της» και θα επιταχύνει τη ναυπήγηση «υποβρυχίων και σκαφών επιφάνειας νέου, εξελιγμένου τύπου».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να επαναλειτουργήσουν εντός του 2014 τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα Νησιά της Νέας Σιβηρίας και του αρχιπελάγους Φραντς Γιόζεφ. Είχαν «μπει σε ναφθαλίνη» το 1993. Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρεί ο σχεδιασμός της δημιουργίας νέας στρατηγικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αρκτική ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο τέλος του 2014.

Μιλώντας στο Ρωσικό Συμβούλιο Ασφάλειας ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η στρατιωτική υποδομή, ειδικότερα πρέπει να δημιουργηθεί στις αρκτικές περιοχές που ανήκουν στη Ρωσία μια αλυσίδα ναυτικών διευκολύνσεων για τα νέας γενιάς σκάφη και υποβρύχια. Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει τα αρκτικά σύνορα της και τον υποθαλάσσιο πλούτο της».

«Οι εγκαταστάσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, «όπως και τα κέντρα μεταφοράς με τους αγωγούς θα γίνουν απόλυτα ασφαλή σε επιθέσεις τρομοκρατών και άλλων πιθανών απειλών». Και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σημαντικά ποσά στην Αρκτική, θα λύσουμε το πρόβλημα των συνεχών κοινωνικών και οικονομικών επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια της περιοχής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.