Ριζότο με καρότο και λεμόνι

Υλικά (για 4 άτομα) 6 φλ. ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου) ¼ φλ. ανάλατο βούτυρο 1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, σε μικρούς κύβους χονδρό αλάτι και πιπέρι 1 φλ. ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί ½ φλ. χυμός καρότου 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 3-4 κ.σ. […]

Ριζότο με καρότο και λεμόνι

Υλικά (για 4 άτομα)

6 φλ. ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου)

¼ φλ. ανάλατο βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, σε μικρούς κύβους

χονδρό αλάτι και πιπέρι

1 φλ. ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

½ φλ. χυμός καρότου

2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

3-4 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για το τέλος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1 Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον διατηρούμε ζεστό.

2 Σε άλλη κατσαρόλα με χονδρό πάτο, σε μέτρια φωτιά. ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν ημιδιαφανείς.

3 Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε και 1 φλ. ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά να παραμείνει al dente και η σάλτσα να αποκτήσει κρεμώδη υφή (μπορεί να μην χρειαστεί όλη ποσότητα ζωμού). Προσθέτουμε τον χυμό του καρότου και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.

4 Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version