Σνόουντεν: Η NSA παρακολουθούσε 35 ξένους ηγέτες

Διαβαθμισμένο έγγραφο της NSA που υπέκλεψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει το εύρος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με υπόμνημα αμερικανού αξιωματούχου, η Υπηρεσία παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 ηγετών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο.

Οι αποκαλύψεις έρχονται την ώρα που οι Ευρωπαίοι ασκούν έντονη κριτική στις ΗΠΑ για τις φήμες που θέλουν την NSA να παρακολουθούσε το τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου.

Το υπόμνημα ενθαρρύνει αξιωματούχους σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο να μοιραστούν τις πληροφορίες των τηλεφωνικών τους καταλόγων, έτσι ώστε η Υπηρεσία να προσθέσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς ξένων πολιτικών στα συστήματα παρακολούθησης, αναφέρει ο Guardian.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύει αποκλειστικά ο Guardian, η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι συνηθισμένη πρακτική της NSA και μάλιστα η Υπηρεσία ζητά τη συνδρομή αμερικανών αξιωματούχων για τις παρακολουθήσεις.

Μετά τις φήμες για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν παρακολουθούν και δεν θα παρακολουθήσουν στο μέλλον» τις επικοινωνίες της Μέρκελ.

Αυτό δεν μετρίασε την οργή των Γερμανών, καθώς όπως ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ δεν αρνήθηκαν ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ είχαν υποκλαπεί στο παρελθόν.

Το έγγραφο που δημοσιεύει ο Guardian χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006.

«Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα» αναφέρει το έγγραφο, «αμερικανός αξιωματούχος παρείχε στην NSA 200 τηλεφωνικούς αριθμούς για 35 παγκόσμιους ηγέτες». Και προσθέτει ότι από αυτά τα 43 ήταν άγνωστα.

«Αυτοί οι αριθμοί όπως και αρκετοί άλλοι έχουν ανατεθεί (για παρακολούθηση)» τονίζει το έγγραφο, το οποίο παραδέχεται ότι οι παρακολουθήσεις δεν έχουν προσφέρει σημαντικές πληροφορίες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην γερμανίδα καγκελάριο, ενώ η Γερμανία κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναμένεται να πλήξουν τη διπλωματική σχέση των ΗΠΑ με τη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ και η Μέρκελ δηλώνει ότι «οι φίλοι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.