Οι τρεις δρόμοι για τη ΛΑΡΚΟ – Το σχέδιο της διοίκησης για τη σωτηρία της εταιρείας

Ανάμεσα σε τρεις επιλογές κινείται η κυβέρνηση για να κλείσει οριστικά το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να επιστραφούν κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ και να εξοφληθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 175 εκατομμύρια ευρώ.
Το ζήτημα είναι ευαίσθητο καθώς η ιστορική εταιρία ΛΑΡΚΟ συνδέεται άμεσα με το μεταλλευτικό πλούτο της χώρας ενώ με τη δραστηριότητα της – εκτός από τους 900 εργαζομένους – συνδέονται άμεσα και ζουν 1500 οικογένειες.
Η λύση που προτείνεται από τη διοίκηση είναι να πωληθεί «πακέτο» η εταιρία με τα ορυχεία σ΄ένα νέο διαγωνισμό όπου οι αγοραστές θα δεσμευτούν να καταβάλουν τίμημα υψηλότερο του ύψους των κρατικών επιχορηγήσεων που απαιτεί να επιστραφούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο αν όχι αδύνατο στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών, πιο ρεαλιστική φαίνεται η λύση του διαχωρισμού της εταιρίας από τα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ορυχεία της Λάρυμνας) και η ξεχωριστή πώληση.
Καθώς είναι προφανές ότι κάθε λύση οδηγεί ταυτόχρονα στην απόλυση εργαζομένων και τη διακοπή της συνεργασίας μέρους του «εξωτερικού» προσωπικού με την εταιρία η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και προκρίνει την τρίτη λύση της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» της εταιρίας σε βάθος πενταετίας.
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση και τα οικονομικά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.