Ψωµί κρίθινο

Το καλύτερο καρβέλι είναι αυτό που φτιάξατε µε τα χέρια σας. Νόστιµο, υγιεινό και τόσο απλό, που δεν θα το πιστεύετε

Το καλύτερο καρβέλι είναι αυτό που φτιάξατε µε τα χέρια σας. Νόστιµο, υγιεινό και τόσο απλό, που δεν θα το πιστεύετε.

Υλικά

(για 1 µεγάλο καρβέλι)

  • 250 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι, µαλακό
  • 500 γρ. αλεύρι, ολικής άλεσης, κρίθινο
  • 100 γρ. προζύµι (από τον φούρνο) + 15 γρ. µαγιά ή 25 γρ. µαγιά νωπή
  • 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 20 γρ. αλάτι
  • 500 ml νερό

Εκτέλεση

1. Ρίχνουµε όλα τα υλικά σε µια λεκάνη ή στον κάδο του µίξερ και ζυµώνουµε καλά µε το χέρι ή σε µίξερ µε µπράτσο για 4 λεπτά σε χαµηλή ταχύτητα και έπειτα για ακόµη 4 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνουµε τη ζύµη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

2. Πλάθουµε ένα µεγάλο καρβέλι (ή 2 µικρότερα) και αφήνουµε να φουσκώσει σκεπασµένο µε καθαρή πετσέτα κουζίνας για περίπου 40 λεπτά.

3. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C. Χαράζουµε την επιφάνεια του καρβελιού µε µαχαίρι και πασπαλίζουµε µε αλεύρι. Βάζουµε στον φούρνο για 10 λεπτά και κατεβάζουµε τη θερµοκρασία στους 160°C. Ραντίζουµε το καρβέλι µε λίγο νερό για να κάνει καλύτερη κρούστα. Είναι έτοιµο σε περίπου 40 λεπτά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.