Εποχικές γεύσεις: Κολοκύθα

Οσο πιο βαθύ είναι το χρώμα της σάρκας της τόσο γλυκύτερη είναι η γεύση της. Χρησιμοποιήστε την σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, προσθέτοντας τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν, δηλαδή μοσχοκάρυδο, κανέλα, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο και τζίντζερ. Kόψτε την σε κομμάτια, ζεματίστε την για 2 λεπτά σε βραστό νερό και βάλτε την στην κατάψυξη για μήνες.
Σούπα
Σε 1½ λίτρο ζωμό κρέατος βράζουμε 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους, 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 3 πατάτες, μέτριες, και 2 καρότα, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα λαχανικά, τα περνάμε από το multi και τα ενώνουμε με τον ζωμό. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι, 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Πίτα γλυκιά
Βράζουμε σε άφθονο νερό 500 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια. Σουρώνουμε, την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και την ανακατεύουμε με 1 φλ. καρύδια, χοντροκομμένα, ½ κ.γ. κανέλα, ½ φλ. ζάχαρη και 2/3 φλ. σταφίδα, ξανθή. Σε πυρέξ στρώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα, απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C μέχρι να ροδίσει.
Σαλάτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35 λεπτά, 350 γρ. κολοκύθα σε μικρά κομμάτια που έχουμε αλατοπιπερώσει και περιχύσει με 2 κ.σ. σησαμέλαιο. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 ροδέλες κατσικίσιο τυρί. Βάζουμε σε σαλατιέρα την κολοκύθα και περιχύνουμε με λίγο σησαμέλαιο και χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με κύμινο και βάζουμε από πάνω τις ζεστές ροδέλες του τυριού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.