Ικανοποίηση για τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ από τη Δύση

Σε μερικές μέρες θα αναλάβει και επισήμως το ΝΑΤΟ την διοίκηση της επιχείρησης στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ικανοποίηση από τη Δύση για τη συμφωνία που επετεύχθη. Στην Αζνταμπίγια φαίνεται πως μεταφέρεται τώρα το πεδίο της μάχης, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό τις τελευταίες 24 ώρες οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν 16 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ και τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 153 εξόδους.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης «την Κυριακή, ίσως τη Δευτέρα».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι η ανάληψη της διοίκησης είναι θέμα «ημερών» και τόνισε ότι «έχει την προσδοκία» πως η Συμμαχία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και όχι μόνο την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και το εμπάργκο όπλων.

Η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν ανέλαβε και την ευθύνη της προστασίας των αμάχων, ένα αίτημα που, πάντως, «εξετάζεται», όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. «Εάν το καθεστώς Καντάφι θεωρεί ότι η διεθνής θέληση και ενότητα σε αυτό το θέμα εξασθενεί, τότε το περιμένει μεγάλη έκπληξη» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για το θέμα στο Λονδίνο την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχουν τα αραβικά έθνη, καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η οικονομική και στρατιωτική στήριξη που προτίθενται να προσφέρουν αρκετές χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για τη μοίρα του ηγέτη της χώρας του. Σε παρόμοιο μήκος κλίματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του.Ο Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε από τις Βρυξέλλες ότι υπήρξε διαφωνία εντός του ΝΑΤΟ. «Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο» δήλωσε για την επίτευξη της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεσολαβήσει, ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και των εξεγερμένων.

Εν τω μεταξύ, οι διπλωματικές πιέσεις στον Καντάφι αυξάνονται, με την Τυνησία να ανακοινώνει ότι «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη και πέντε μελών της οικογένειάς του.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Τις τελευταίες 24 ώρες οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν 16 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 153 εξόδους με στόχο το βαρύ πυροβολικό του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι και στόχους στην Αζνταμπίγια, όπου φαίνεται πως μεταφέρονται οι συγκρούσεις, με τους εξεγερμένους να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν σήμερα Παρασκευή να πετάνε πάνω από την πόλη, ενώ ακούστηκαν και τρεις εκρήξεις. Εξεγερμένοι δηλώνουν ότι πρόκειται για αεροπορικές επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις του Καντάφι.

Οι Αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ώς τώρα. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι όλοι οι θάνατοι αμάχων έχουν προκληθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Την ικανοποίηση της Δύσης προκάλεσε η συμφωνία του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο να επισημαίνουν το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. «Επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Όπως, επίσης, έγινε γνωστό, άλλη μία αραβική χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις, διαθέτοντας στη συμμαχία 12 αεροσκάφη.

Την Πέμπτη, αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ώς τώρα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα» εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.

Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την «ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων», κάτι που -όπως είπε- το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.

Σε δηλώσεις της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.

«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO» δήλωσε.

«Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων. Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, από την πλευρά του, ότι επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του ηγέτη της χώρας τους.

«Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου του τι θα αποφασίσουν να κάνουν όσον αφορά τον Μουαμάρ Καντάφι και τους μπράβους του είναι πρόβλημα των Λίβυων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, πρόσθεσε, «απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους».

Δώδεκα αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να διαθέσουν 12 αεροσκάφη στην διεθνή συμμαχία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

«Μίλησα με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ, ο οποίος μου είπε ότι τα Εμιράτα αποφάσισαν να διαθέσουν 12 (μαχητικά) αεροσκάφη στη συμμαχία» δήλωσε.

Μετά το Κατάρ, τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη αραβική χώρα που θέτει μαχητικά στη διάθεση της συμμαχίας για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

«Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δημιουργούμε μια γέφυρα ανάμεσα στη Γαλλία και στις αραβικές χώρες ώστε να τις βοηθάμε να απελευθερωθούν» είπε ακόμα ο Σαρκοζί, τονίζοντας ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι να «αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων που οφείλονται στην βάρβαρη τρέλα ενός δικτάτορα».

Ο Νικολά Σαρκοζί δικαιολόγησε τη στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας κάνοντας μια αντίστιξη με τη Σρεμπρένιτσα, τονίζοντας ότι τότε δεν είχε γίνει τίποτε για να σωθεί ο πληθυσμός των μουσουλμάνων της Βοσνίας με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν «οκτώ χιλιάδες άτομα».

Την απόφαση του ΝΑΤΟ καλωσόρισε η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Καλωσορίζουμε την απόφαση του NATO να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους αμάχους σε συμφωνία με την Απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» ανέφερε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό επιδεικνύει ξανά την ενότητα και την ταχύτητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας. Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη για να εξεταστεί η «πρόοδος»
της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.