ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ « Οι νέοι ξαναμπαίνουν στην κουζίνα»

Και ξαφνικά τα σαββατιάτικα απογεύματα έχουν τη γλύκα τους...Ο Στέλιος Παρλιάρος και η ομάδα των νεαρών βοηθών του, πρόθυμων να εντρυφήσουν στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής,παρέσυραν τους τηλεθεατές με τις «Γλυκές αλχημείες» (Μega) σε ένα ταξίδι γεύσεων και φαντασίας.Τα DVD πήραν φωτιά,με όλους τους φερέλπιδες ζαχαροπλάστες να μαγνητοσκοπούν τις συνταγές ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις εκτελέσουν στην κουζίνα τους. Κερασόπιτες,μιλφέιγ, σιροπιαστά πολίτικα γλυκά,κέικ,σοκολάτα σε όλες τις εκδοχές της,αποδείχθηκαν ικανά να κολάσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους τηλεθεατές.O εμπνευστής των «Γλυκών αλχημειών» μιλάει για το πόσο γλυκές είναι η ζωή και η δουλειά του,ανανεώνοντας το ραντεβού του με τους τηλεθεατές για την επόμενη σεζόν.

Και ξαφνικά τα σαββατιάτικα απογεύματα έχουν τη γλύκα τους…Ο Στέλιος Παρλιάρος και η ομάδα των νεαρών βοηθών του, πρόθυμων να εντρυφήσουν στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής,παρέσυραν τους τηλεθεατές με τις «Γλυκές αλχημείες» (Μega) σε ένα ταξίδι
γεύσεων και φαντασίας.Τα DVD πήραν φωτιά,με όλους τους φερέλπιδες ζαχαροπλάστες να μαγνητοσκοπούν τις συνταγές ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις εκτελέσουν στην κουζίνα τους.
Κερασόπιτες,μιλφέιγ, σιροπιαστά πολίτικα γλυκά,κέικ,σοκολάτα σε
όλες τις εκδοχές της,αποδείχθηκαν ικανά να κολάσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους τηλεθεατές.O εμπνευστής των «Γλυκών αλχημειών» μιλάει για το πόσο γλυκές είναι η ζωή και η δουλειά του,ανανεώνοντας το ραντεβού του με τους τηλεθεατές για την επόμενη σεζόν.

– Πότε ακριβώς συνειδητοποιήσατε ότι το γλυκό θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή σας;

«Στα δεκαοχτώ μου. Αν και ακολουθούσα σπουδές πάνω στο σχέδιο, ευτυχώς ο πατέρας μου, έμπορος από την Πόλη, με έπεισε ότι θα έπρεπε να κάνω μια δική μου δουλειά. Ανακάλυψα τη ζαχαροπλαστική δουλεύοντας στου Παπασπύρου. Μου άρεσε η δημιουργία πάρα πολύ».

– Σε ποιο σημείο μπαίνει το προσωπικό σας στοιχείο στη δημιουργία; Πότε νιώσατε την ανάγκη να διαφοροποιηθείτε από τις κλασικές συνταγές;

«Στα δυόμισι χρόνια περίπου. Είχα δασκάλους Αιγυπτιώτες που έκαναν τα πάντα. Δεν υπήρχε τίποτε τυποποιημένο. Με βοήθησε πολύ το ότι μαθήτευσα κοντά τους. Παράλληλα, ενδιαφερόμουν για τα περιοδικά γαστρονομίας και διάβαζα, ενημερωνόμουν. Με παρότρυνση του πατέρα μου προχώρησα σε κάτι δικό μου. Εναν χώρο εντελώς διαφορετικό σε επίπεδο αισθητικής και συνταγών. Ετσι άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί, ένα ροζ κουτί με ολόλευκη επιγραφή, και δημιουργώ γλυκά. Δεν είχα πολλή αγωνία επειδή είχα τον ενθουσιασμό της δημιουργίας και της ηλικίας. Ενθουσιασμό που με οδήγησε σε μεγάλα λάθη στη συνέχεια γιατί δεν ήξερα να διαχειριστώ την κατάσταση. Ανοίχτηκα πολύ με το franchising, έχασα τον έλεγχο και δυστυχώς δεν το ήλεγξα. Λάθος συνεργασίες με οδήγησαν ώστε πριν από έξι χρόνια να αποχωρήσω από την αλυσίδα που είχα δημιουργήσει. Τώρα πλέον κάνω πράγματα που μου ταιριάζουν περισσότερο και έχω μεγαλύτερη πείρα».

– Πώς ήρθε η ώρα μιας εκπομπής για τη δουλειά σας;

Ο Στέλιος Παρλιάρος κρατάει το μπολ για τον νεαρό βοηθό του, τον οποίο μυεί στα μυστικά των «Γλυκών αλχημειών»

«Εγώ πήρα το ρίσκο και έκανα κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα. Δεν είμαι παρουσιαστής ούτε η δουλειά μου είναι η τηλεόραση. Απλώς κάνω μια εκπομπή για τη δουλειά μου. Παλαιότερα έκανα ένα ένθετο μαγειρικής στην πρωινή εκπομπή του Φώτη και της Μαρίας στο Μega. Τότε ήμασταν εγώ και η κυρία Αλεξιάδου, ο καθένας με την πορεία του. Στη συνέχεια αποτραβήχτηκα. Από την περασμένη χρονιά είχα προτάσεις για να κάνω κάτι στην τηλεόραση όπως το ήθελα εγώ. Δεν περίμενα αυτή την επιτυχία, την ανταπόκριση, την τηλεθέαση. Ηταν ευχάριστη έκπληξη- και ειδικά το νεανικό κοινό, αλλά και μικρά παιδιά. Αυτό το χαίρομαι όσο τίποτε άλλο επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά. Η νεολαία ξαναμπαίνει στην κουζίνα».

– Παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον για τα της κουζίνας.Η τηλεόραση έχει γίνει ένα τεράστιο μαγειρείο με εκπομπές όχι μόνο εξειδικευμένες, αλλά και ριάλιτι. Πώς ερμηνεύετε αυτή τη στροφή των τηλεθεατών;

«Η εικόνα των ριάλιτι δεν μου αρέσει. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα επέλθει κορεσμός και όλο αυτό θα σταματήσει. Είναι λάθος. Απλώς ξεκίνησε από κάπου και συνέχισε. Ξαφνικά αποκτήσαμε πολλά περιοδικά gourmet, άρχισε μια μόδα με τα εστιατόρια και τα φαγητά. Εμαθα ότι θα κάνει και η Πετρούλα εκπομπή μαγειρικής στο Star· εκεί αρχίζει το πράγμα και κάνει κακό και στον επαγγελματία. Γι΄ αυτό κι εγώ ως επαγγελματίας ζύγισα πολύ καλά τα πράγματα προτού αποφασίσω να κάνω τηλεόραση. Σκοπός είναι να γίνεται καλά- και φέτος θα δούμε πολλά και όχι τόσο καλά φοβάμαι».

– Πώς είναι να μοιράζεται ένας δημιουργός τα μυστικά του με τον κόσμο;

«Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου αγάπη. Εισπράττω και μεταδίδω· αυτό είναι αμφίδρομο. Είμαι ανήσυχος και μου αρέσει όλο αυτό. Γι΄ αυτό και κάνω και μαθήματα, ειδάλλως δεν θα έκανα».

* Το εργαστήρι του Στέλιου Παρλιάρου στον περιφερειακό του Λυκαβηττού φιλοξενεί, εκτός από πρώτες ύλες που μεταμορφώνονται σε γλυκά, και φερέλπιδες μύστες της ζαχαροπλαστικής. Κάθε χρόνο γίνονται σεμινάρια. * Οι «Γλυκές αλχημείες» επιστρέφουν την ερχόμενη σεζόν στην τηλεοπτική συχνότητα του Μega. * Οσα γλυκά δεν πωλούνταν στο πρώτο ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου αποσύρονταν αυθημερόν με προορισμό τον κάδο απορριμμάτων. * Δεν τρώει πλέον πολλά γλυκά. * Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Γλυκές παραλλαγές» με νέες ιδέες για παραδοσιακά γλυκά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.