Θεόδωρος Παπαγιάννης: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να βάζει στα υλικά ψυχή και συναίσθημα»

Ο σπουδαίος έλληνας γλύπτης μιλάει για τον παιδευτικό ρόλο της τέχνης, για τις αρετές που πρέπει να διακρίνουν έναν εικαστικό και για τα «φαντάσματά» του.

Γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων και υπηρέτησε τις τέχνες από τη θέση του διευθυντή του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου δίδαξε συνολικά 39 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 2009. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει φιλοτεχνήσει ανδριάντες, προτομές, μετάλλια, νομίσματα, μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 45 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές, το Αεροδρόμιο O’Hare στο Σικάγο, πλατείες και κτίρια. Με πρωτοβουλία του έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις συμπόσια γλυπτικής, όπου φιλοτεχνήθηκαν μεγάλα γλυπτά που έμειναν εκεί για να διδάσκουν πολιτισμό. Τη δεκαετία του ’90, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους «εορτασμούς» της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, έστειλε το δικό του μήνυμα δημιουργώντας μια εγκατάσταση με σκιάχτρα που κατασκεύασε από «καθαγιασμένα από τη φωτιά υλικά», όπως είχε σχολιάσει η συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Το 2009 έδωσε ζωή στο Δημοτικό όπου φοίτησε μετατρέποντάς το σε μουσείο-σχολείο.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.